piątek, stycznia 17, 2020

Ciasto Kryształek

Kryształek to proste w przygotowaniu, choć wymagające odrobinę cierpliwości ciasto składające się z puszystego biszkoptu i kremu śmietanowego mascarpone i kolorowymi galaretkami. Doskonale smakuje i świetnie wygląda. :)
Ciasto Kryształek




Ciasto Kryształek - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Galaretkowiec - składniki na krem śmietanowy z mascarpone i galaretkami:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 galaretek o różnych smakach
  • 5 x 250 ml gorącej wody

Jak zrobić ciasto Kryształek?

  • Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody, najlepiej w głębokim talerzu, wówczas będzie łatwiej je pokroić na kostki. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Powoli wlej żelatynę, zmiksuj. Ubitą śmietanę z żelatyną dodaj do mascarpone z cukrem pudrem, krótko zmiksuj. 
  • Stężałe galaretki pokrój na kawałki. Dodaj do kremu śmietanowego z mascarpone. Wymieszaj.
  • Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, lekko nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Ciasto Kryształek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger