Karkówka pieczona z czerwoną kapustą – obiadowy HIT

Karkówka w połączeniu z pieczoną czerwoną kapustą to rozpływające się w ustach łatwe w wykonaniu danie, które skradło serca naszej rodziny i przyjaciół.
Kilka minut przygotowań i robi się praktycznie samo 😉

Składniki

  • karkówka, ok 1,5 kg
  • kapusta czerwona, 1 mała główka
  • przyprawa do mięsa wieprzowego, 3-4 łyżki lub ulubione przyprawy
  • vegeta domowa – przepis TUTAJ  lub kupna
  • majonez domowy – przepis TUTAJ lub kupny, 250 g

Wykonanie

  1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry grubości ok 1,5 cm.
  2. Każdy plaster karkówki oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego lub ulubionymi przyprawami.
  3. Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście, myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok 1,5 cm.
  4. W naczyniu żaroodpornym dość ciasno układany na przemian plaster karkówki z plastrem kapusty i tak do zapełnienia naczynia (zdjęcie poniżej).
  5. Całość obficie posypujemy vegetą (przepis na domową vegetę TUTAJ).
  6. Następnie smarujemy dosyć grubo i dokładnie majonezem (przepis na domowy majonez TUTAJ) .
  7. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 2 godziny.
Karkówka z czerwona kapustą
Karkówka z czerwona kapustą
Karkówka z czerwona kapustą
Karkówka z czerwona kapustą

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


3 odpowiedzi do “Karkówka pieczona z czerwoną kapustą – obiadowy HIT”

  1. Muszę spróbować z majonezem. Ja robię podobnie , ale z kapustą wkładam jeszcze pieczarki i polewam obficie ketchupem .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.