Sałatka której wyrazisty smak idealnie wpisuje się w imprezowe menu.
Składniki
- pierś kurczaka, 0,5 kg
- cebula mała, 3-4 szt.
- ogórki konserwowe, 5-6 szt.
- kukurydza, 1 puszka
- kapusta pekińska (nie za duża), 1 szt.
- przyprawa GYROS, 4 łyżeczki
- domowa vegeta, 1 łyżeczka (przepis TUTAJ)
- ciepła przegotowana woda, 1 szklanka (250 ml)
- majonez, 2 łyżki
- keczup, 2 łyżki
- curry, do smaku
Wykonanie
- Do przegotowanej szklanki wody wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy gyros, mieszamy i odstawiamy.
- Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Jak mięso będzie miękkie podlewamy wodą z przyprawą gyros i smażymy do wyparowania wody (nie solimy i nie pieprzymy ;)). Po wystygnięciu przekładamy do dużej miski.
- Kapustę kroimy w cienkie paski, wkładamy do osobnej miski i zasypujemy 1 łyżeczką domowej vegety– odstawiamy. Po ok. 10 min. odciskamy rękoma sok z kapusty i dodajemy ją do miski z kurczakiem.
- Cebulkę kroimy w cienkie piórka.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odcedzamy z płynu.
- Majonez, keczup i curry (dosłownie odrobinka do podkreślenia smaku) mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
- Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem i gotowe.
- Dobrze, żeby sałatka miała chwilę przed podaniem na „przegryzienie się” 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉