Sałatka gyros – imprezowy HIT

Sałatka której wyrazisty smak idealnie wpisuje się w imprezowe menu.

Składniki

  • pierś kurczaka, 0,5 kg
  • cebula mała, 3-4 szt.
  • ogórki konserwowe, 5-6 szt.
  • kukurydza, 1 puszka
  • kapusta pekińska (nie za duża), 1 szt.
  • przyprawa GYROS, 4 łyżeczki
  • domowa vegeta, 1 łyżeczka (przepis TUTAJ)
  • ciepła przegotowana woda, 1 szklanka (250 ml)
  • majonez, 2 łyżki
  • keczup, 2 łyżki
  • curry, do smaku

Wykonanie

  1. Do przegotowanej szklanki wody wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy gyros, mieszamy i odstawiamy.
  2. Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Jak mięso będzie miękkie podlewamy wodą z przyprawą gyros i smażymy do wyparowania wody (nie solimy i nie pieprzymy ;)). Po wystygnięciu przekładamy do dużej miski.
  3. Kapustę kroimy w cienkie paski, wkładamy do osobnej miski i zasypujemy 1 łyżeczką domowej vegety– odstawiamy. Po ok. 10 min. odciskamy rękoma sok z kapusty i dodajemy ją do miski z kurczakiem.
  4. Cebulkę kroimy w cienkie piórka.
  5. Ogórki kroimy w kostkę.
  6. Kukurydzę odcedzamy z płynu.
  7. Majonez, keczup i curry (dosłownie odrobinka do podkreślenia smaku) mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
  8. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem i gotowe.
  9. Dobrze, żeby sałatka miała chwilę przed podaniem na „przegryzienie się” 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.