Batony z masła orzechowego

Zdrowsza wersja batonów z dużą dawką energii.
Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki
(u mnie foremka 14×20 cm)

  • masło orzechowe, 1 szkl.
  • miód, 0,5 szkl.
  • płatki owsiane
  • ulubione bakalie, 1 garść
  • dodałam mix: sezam biały, sezam czarny, siemię lniane, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Masło orzechowe rozpuszczamy w garnku na malutkim ogniu, często mieszając.
  2. Dodajemy miód, mieszamy.
  3. Następnie dodajemy płatki owsiane – dajemy ich tyle aby masa była gęsta i twardawa po wymieszaniu.
  4. Na koniec dodajemy sezam i siemię lniane, mieszamy.
  5. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy lub na blaszkę, formując cienki prostokąt.
  6. Odstawiamy do lodówki na ok 1-2 godz.

*przed krojeniem na batony dobrze wyjąć masę na chwilę z lodówki, żeby lekko zmiękła

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.