Żeberka w kapuście z dodatkiem jabłka, jałowca i kminku

Soczyste, rozpływające się w ustach żeberka wg przepisu mojej prababci.
Stara, dobra, polska kuchnia 🙂

Składniki
Porcja dla 4-5 os.

  • żeberka wieprzowe (w miarę chude), ok 1,5 kg
  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • jabłka, 2 szt.
  • cebula, 3 szt.
  • bulion, 1 l
  • kminek, 1 łyżka ziarenek
  • jałowiec, 5 ziarenek
  • liść laurowy, 5 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • pieprz czarny, 10 szt.
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • smalec, do smażenia

Wykonanie

  1. Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki – tak aby w każdym była kostka!
  2. Każdy kawałek solimy i pieprzymy (sporo pieprzu).
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka na złoty kolor z każdej strony .

    Żeberka
    Żeberka
  4. Przekładamy je do garnka, a patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok, będziemy na nim smażyć pozostałe składniki.
  5. Cebule obieramy i kroimy w plasterki.
  6. Jabłka myjemy – nie obieramy ze skórki!, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  7. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu żeberek podsmażamy cebulę, następnie przekładamy ją do żeberek.
  8. Dodajemy jabłka, odciśniętą kapustę, bulion oraz wszystkie przyprawy.
  9. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 60-90 minut).

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.