10

sty 20

Ciasto kakaowo-orzechowe bez pieczenia

Ciasto kakaowo-orzechowe bez pieczenia

Bardzo słodkie i bardzo pyszne ciasto z dużą ilością orzechów laskowych, karmelem i bitą śmietaną. Przypadnie do gustu każdemu kto lubi słodkie kremowe ciasta.

Składniki:

  • Warstwa orzechowa
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 140 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki Nutelli
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 g orzechów laskowych
  • Bita śmietana
  • 330 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania bitej śmietany Śnieżki
  • 500 g serka mascarpone
  • Dodatkowo
  • 350 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu
  • około 50 g startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Warstwa orzechowa

Do miski przełożyć serki homogenizowane, cukier puder i nutellę. Miksować do połączenia składników.

Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie zmiksować.

Cały czas miksując stopniowo dodawać mleko w proszku. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Na koniec dodać posiekane orzechy laskowe. Wymieszać łyżką.

Bita śmietana

Do wysokiej miski wlać schłodzoną śmietanę 30%. Ubić odrobinę, nie na sztywno.

Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier puder i bite śmietany Śnieżki.

Do ubitej na sztywno śmietany dodać partiami serek mascarpone. Zmiksować całość do połączenia się składników.

Przełożenie ciasta

W blaszce o wymiarach 25×35 cm układać kolejno:

  • herbatniki,
  • masę orzechową,
  • herbatniki,
  • masę krówkową,
  • bitą śmietanę,
  • utartą gorzką czekoladę.

Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Zamiast kremu krówkowego o smaku tiramisu można użyć kremu czekoladowego

Kategorie przepisów