Śledzie po grecku

Śledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach.


Śledzie w warzywach

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych w oleju
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody


Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy około 5 min. i dodajemy starte warzywa. Mieszamy. Chwilę wszystko smażymy i zalewamy wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Studzimy.

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w grube plastry. Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonych warzyw. Mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na całą noc, aby składniki się przegryzły.
Najlepsze są na drugi dzień.


Filety śledziowe po grecku


śledzie


przepis na śledzie po grecku


przepis na śledzie


śledzie w duszonych warzywach



Komentarze

  1. Te śledziki muszą być pychotka,mam śledzie na tacce w oleju czy mogą być zrobione w/g pani przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny