Czekoladowa tarta z bakaliami (bez cukru, bez glutenu)

    Od pewnego czasu robię wszystko, aby ograniczyć ilość cukru w swojej diecie choć jest to bardzo trudne. Dlatego też kombinuję i próbuję tworzyć desery bez cukru a dodatkowo też bez glutenu. To ciasto bardzo smakowało moim koleżankom z pracy więc chyba jestem na dobrej drodze ;)


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki (100 g kokosowej, 50 g ryżowej, 50 g jaglanej)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3-4 łyżki zimnej wody 
Składniki na polewę:
  • 3 kopiate łyżki masła
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka (lub 2 łyżki mleczka kokosowego i 2 łyżki wody)
Dodatkowo do dekoracji:
  • ulubione owoce
  • różne orzechy, ziarna, bakalie

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Przy pomocy ręki (najlepiej w rękawiczce) zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem formę na tartę wychodząc trochę na boki.
Pieczemy do zrumienienia 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na początku na termoobiegu a pod koniec pieczenia tylko grzanie z dołu.

Masło rozpuszczamy w rondelku ale tak żeby się nie zagotowało. Wsypujemy erytrol i mieszamy trzepaczką a następnie kakao i nadal mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zgęstnienia.

Polewę dajemy na przestudzone ciasto i ozdabiamy je orzechami/owocami/bakaliami. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Komentarze