Wegański krem daktylowo-kakaowy

brazowy-krem-z-herbatnikami

Zdrowe słodycze to jest to! A jeśli jeszcze możemy je zrobić sami w domu i to z dosłownie trzech składników, to jest jeszcze większa radość. I taki jest właśnie wegański krem daktylowo-kakaowy. Wystarczy tylko zmiksować namoczone wcześniej daktyle, dodać kakao i odrobinę przypraw. Powstanie nam pyszny krem, który możemy wykorzystać do posmarowania naleśników, do przełożenia ciasta, czy po prostu do chrupiących tostów. Albo wyjadać wprost ze słoika 😍.
Pycha, serdecznie Wam polecam!



Wegański krem daktylowy 
Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia

Składniki:
  • 200 g daktyli
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu 
Wykonanie:
Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce powinny być przykryte wodą. Odstawiamy je na około 60 minut, aż zmiękną. 
Przed blendowaniem upewniamy się, że daktyle nie mają resztek pestek.
Owoce przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 wody, w której się moczyły. Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Dodajemy przyprawy i  kakao i ponownie blendujemy.
Krem możemy przechowywać  w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.





Komentarze