WYSTRZAŁOWE GRUSZKI

Spektakularna sałatka, która będzie idealną przekąską na eleganckich przyjęciach karnawałowych. Do przygotowania tej finezyjnej konstrukcji wykorzystałam gruszki zapieczone z boczkiem, które utworzyły oryginalną miseczkę. Wnętrze wypełniłam natomiast listkami szpinaku, winogronami, granatami oraz serem z niebieską pleśnią i chrupiącymi orzeszkami. Całość połączona winegretem smakuje wystrzałowo! Jestem przekonana, że zachwyci ona Waszych bliskich i na stałe wejdzie do Waszego kulinarnego repertuaru!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść liści szpinaku
  • 6 plastrów Boczku Surowego Wędzonego SOKOŁÓW
  • 3 niezbyt twarde gruszki
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 garść winogron rodzynkowych
  • 1/2 owocu granata
  • 1 łyżka prażonych orzechów laskowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2-3 łyżki oliwi z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min.  Wymaga pieczenia 15-20 min. Nie wymaga gotowaniaWymaga smażenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem.
  2. Ser kroimy w kostkę.
  3. Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.
  4. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  5. Winogrona przekrawamy na połówki.
  6. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
  7. W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.

Brak komentarzy do "WYSTRZAŁOWE GRUSZKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny