środa, 15 stycznia 2020

Orzechowy kurczak





Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosy rybnego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
4 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sos rybny, tymianek oraz drobno poszatkowany czosnek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Kurczaka razem z orzechami wrzucamy na dużą, rozgrzaną patelnię i smażymy mieszając tak aby wszystkie kawałki mięsa ścięły się ze wszystkich stron. 
Następnie mięso zalewamy 2 szklankami gorącej wody, zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem przez 15 minut. 
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie wlewamy zawiesinę do gotującego się sosu cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...