Krokiety z parówką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem

Miałam ochotę na ciepłą kolację, a w głowie tylko jedno-ma być żółty ser . Pomysł podsunął mi mąż-zrób krokiety z parówką! Z parówką? No tak kupowałem takie w budce w Jeleniej Górze, pyszne były. Muszę przyznać, że nie byłam przekonana do tego pomysłu. Ale niepotrzebnie się obawiałam, wyszło naprawdę smacznie. 
Podsuwam wam zatem pomysł na ciepłą i tanią kolację dla dzieci i dorosłych. Zwykłe parówki zyskują dzięki delikatnym domowym naleśnikom w chrupiącej panierce, do tego domowy kiszony i żółty ser. Nie jest to może najzdrowsza kolacja, ale czasami można, poza tym jeśli dodamy do tego porcję warzyw, to nie będzie tak strasznie:)


Na 8 sztuk naleśników:
2 jaja L
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
1 szklana gorącej wody
1,5 szklanki mąki
szczypta soli

Na farsz:
4 cienkie parówki
2 ogórki kiszone
8 plastrów żółtego sera

Ponad to
2 jajka L
1 łyżka mleka
sól i pieprz
1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia


Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
Na środek naleśnika położyć plaster sera, następnie pół parówki i ćwiartkę ogórka, zwinąć w rulonik.
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej, smażyć na średnim ogniu, a rozgrzanym oleju, aż bułka tarta usmaży się na złoto. Podawać gorące z porcją ulubionych warzyw. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne