niedziela, stycznia 12, 2020

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Z okazji pierwszych urodzin bloga przygotowałam przepyszne, kremowe ciasto bez pieczenia  inspirowane znanym i lubianym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto z składa się z dwóch warstw: budyniowej z orzechami laskowymi i czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku. Pycha!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)



Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę budyniową z orzechami:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (około 32 g)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów laskowych

Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku

Ciasto Kinder Bueno - pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników
  • około 6 łyżek kremu czekoladowego (użyłam Nutelli)
  • 30 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto Kinder Bueno?

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 800 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 200 ml mleka dodaj proszek budyniowy, jajka, żółtka i mąkę pszenną. Zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Herbatniki wyłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatniki posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę czekoladową. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Odstaw do ostudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj ostudzoną czekoladę i mleko w proszku. 
  • Do ubitego serka mascarpone dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj łyżką
  • Na herbatniki wyłóż masę czekoladową. Na masie czekoladowej ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując dodawaj do masła, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Na samym końcu dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych. Wymieszaj.
  • Na herbatniki wyłóż masę budyniową z orzechami. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą Nutelli i oprósz pozostałymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Źródło przepisu: poprostupycha.pl

7 komentarzy:

  1. Na jaki wymiar blaszki tez przepis ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma o wymiarach 20 x 30 cm - wszystko napisane jest w treści przepisu. :)

      Usuń
  2. Mleko w proszku można czymś zastąpić?🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, teoretycznie można całkowicie zrezygnować z mleka w proszku i zamiast niego dodać około 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w gorącej wodzie, ale wtedy krem będzie zupełnie inaczej smakował. Mleko w proszku nadaje jednak charakterystyczny smak.

      Usuń
  3. Czekolada ma być płynna? Czekoladę i mleko w proszku dodać do mascarpone czy ubitej kremowki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czekolada ma być przestudzona, ale płynna. Do ubitej kremówki dodajemy czekoladę i mleko w proszku. Następnie kremówkę wymieszaną z czekoladą i mlekiem w proszku dodajemy do mascarpone. :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger