poniedziałek, 13 stycznia 2020

Zupa rybna



Składniki:

700 g filetów zmrożonych ( z flądry)
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
1/2 pora
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżka lubczyku
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
sól
natka pietruszki




Sposób wykonania:

Filety z flądry rozmrażamy. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pora kroimy wzdłuż na 4 części a następnie w poprzek na paseczki.
W dużym, szerokim garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pora i nadal smażymy przez około 2 minuty.
Do podsmażonego pora z cebulą dodajemy startą włoszczyznę, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy około 5 minut cały czas mieszając.
Warzywa zalewamy 1 i 1/2 gorącą przegotowaną wodą i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wkładamy do zupy filety z flądry, garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Zupa najlepiej smakuje na  drugi dzień, gdy ryba "przejdzie" aromatem warzyw i przypraw. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...