Sos beszamelowy

4.5/5 (55 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Sos beszamelowy przepis

Przygotowałam dla Was przepis na uniwersalny sos beszamelowy, który możecie użyć do wielu zapiekanek, lasagne czy po prostu jako szybki sos do makaronu.

Przepis na sos beszamelowy

Prosty przepis na sos beszamelowy składa się z mleka (najlepiej o temperaturze pokojowej), a także masła, mąki i przypraw (lub jak wolisz – świeżych ziół). Ja zazwyczaj dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatałową, słodką paprykę, a także oregano.

Jeżeli szukasz pysznego przepisu na danie z użyciem beszamelu to polecam wypróbować lasagne bolognese.

Przepis na: Sos beszamelowy

Składniki:

  • 40 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta oregano
Wyślij emailem

Jak zrobić sos beszamelowy?


Krok 1

jak zrobić sos beszamelowy

W garnku rozpuszczamy masło (40 g) na bardzo małym ogniu.


Krok 2

sos beszamelowy przepis

Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (2 płaskie łyżki) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję po szczypcie gałki muszkatałowej, papryki słodkiej, pieprzu i soli). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć.


Krok 3

beszamel

Sos powinien zgęstnieć (do konsystencji kisielu) w przeciągu 4-7 minut, jednak proponuję go ciągle mieszać żeby kontrolować jego konsystencję.

Sos po ostygnięciu będzie jeszcze gęstszy.

Gdyby jednak sos wyszedł Wam zbyt gęsty to po prostu wlej odrobinę więcej mleka i dokładnie wymieszaj gotując przez 2 minutki.


Sos beszamelowy

sos beszamel

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 55

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Co mogę dodać zamiast masła?

Joanka
Joanka
1 rok temu
Reply to  Patrycja

Zastąpić można olejem roślinnym. 100g masła to 3-4 łyżki oleju.

Ewa
Ewa
4 lat temu

Sosik wypróbowany – pychota! Mozna jesc lyzka z garnka 🙂

Justyna
Justyna
4 lat temu

Ten beszamel po zapieczeniu jest obledny 😀 zawsze dawalam zolty ser na wierzch, a teraz juz zawsze bede robic beszamel

Elizzka
Elizzka
4 lat temu
Reply to  Justyna

robię tak samo, ten sos świetnie smakuje jak się lekko zrumieni na zapiekance.

Aga
Aga
4 lat temu

Najlepsze proporcje na sos beszamelowy. Juz dwa razy go uzylam do zapiekanki i lasagne :PP