Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego
Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego to pyszne i bardzo szybkie do zrobienia smarowidło, które idealnie pasuje do grzanek albo chrupiącego świeżego pieczywa. Świetnie komponuje się z kiszonym ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorem. Jeśli lubicie tuńczyka, z pewnością przypadnie wam do gustu.

Składniki na pastę z tuńczyka i serka wiejskiego:

  • 4 jajka
  • 200 g serka wiejskiego
  • puszka (około 180 g) tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Serek wiejski, jajka, tuńczyka, czosnek i przyprawy przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Schładzamy pół godziny w lodówce.

Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego
Pasta z tuńczyka i serka wiejskiego

Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta Z Jajek I Twarogu – Pyszna Klasyka

Pasta Z Boczku – Na Kanapki

Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami

Pasta Na Kanapki Z Sardynkami

Pasta Twarogowa Do Pieczywa

Pasta Z Ryby W Pomidorach

Print Friendly, PDF & Email