Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym ...



Dzień dobry :-) Mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 2-3 czerwone cebule
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 szklanka uprażonego słonecznika
  • 1 opakowanie sera feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 pęczki szczypiorku


Sos:

  • 4 łyżki majonezu u mnie Hellmanns babuni
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki.
2. Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Na spód miski dajemy szpinak, następnie selera naciowego i boczek. Na to dajemy część naszego sosu. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną fetę, słonecznik i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)




11 komentarzy:

  1. Bardzo fajna sałatka jednak selera zamieniłabym na coś innego. Seler jakoś mi nie smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezle brzmi takie polaczenie salatki. Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne połączenie. Bomba <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie jestem fanką fety, ale reszta całkiem fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może być naprawdę bardzo pyszna, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie sałaty :D Przepis jest dosyć prosty, więc na pewno wypróbuję :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyjęłabym tylko boczek i majonez, i mogłabym się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda.Może w tej wersji szpinak by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można jeszcze pomodyfikować. Seler naciowy musi jednak zostać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger