środa, 8 stycznia 2020

Kaszotto ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem




Składniki:

400 g kaszy bulgur
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g szpinaku baby
150 g pieczarek
1/2 pora
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
1/2 pęczka dymki


Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojonego w paski pora, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu mieszają. Dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i w dalszym ciągu smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy na patelnię kurczaka razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy szpinak i dalej podgrzewamy mieszając aż listki zwiędną pod wpływem temperatury. 
Na patelnię wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy przez 1 - 2 minuty cały czas mieszając.
Przed podaniem potrawę posypujemy poszatkowaną dymką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...