Translate

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Sero - Mak

CIASTO:
mąka pszenna - 3 szkl
cukier puder - 1/2 szkl
margaryna - 300 g
żółtka - 4 szt
sól - szczypta
MASA SEROWA:
ser biały zmielony - 1 kg
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 op
jajka - 4 szt
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
rodzynki - 1/2 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
rodzynki - 1/2 szkl
orzechy - 1/2 szkl
jajka - 3 szt
LUKIER:
białko - 1 szt
cukier puder - 200 g

Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki.
Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka  razem wymieszać, nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto kruche.
Ser biały miksujemy z cukrem, żółtkami, rodzynki oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy masę serową, wykładamy masę serową na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 i pieczemy ok 75 minut.
Upieczone wyjąć, przestudzić i polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz