Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Super proste i niezwykle pyszne ciasteczka czekoladowe. To mój najprostszy i najlepszy przepis na ciastka mocno czekoladowe, szykowane na prawdziwym maśle. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem tego przysmaku.

- bez użycia miksera
- tylko łatwo dostępne składniki
- super proste wykonanie i zdjecia krok po kroku
- można je upiec w wersji z orzechami lub też bez 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas studzenia czekolady: 20 minut
Czas pieczenia ciastek: 16 minut
Liczba porcji: 30 ciastek

Kaloryczność kcal: 100 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 płaskich łyżek kakao - 40 g
  • kostka masła - 200 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 240 g
  • 2 małe jajka
  • około 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g
  • płaska łyżeczka sody
  • 50 g orzechów ziemnych prażonych, solonych

Ciastka czekoladowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 150 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 16 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach uwzględniłam też dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Z podanej ilości składników wyszło mi 30 ciasteczek formowanych z masy wielkości małego orzecha włoskiego. 

Ciasteczka czekoladowe, 1

Ciastka czekoladowe

W pierwszej kolejności przygotuj sobie masę czekoladową. Całą kostkę masła, czyli 200 gramów, umieść w rondelku. Polecam masło pokroić w kostkę. Razem z masłem umieść w rondelku połamaną czekoladę. Potrzebujesz 150 gramów dobrej jakości czekolady. U mnie było to 100 gramów czekolady gorzkiej 70 % oraz 50 gramów czekolady gorzkiej 85 %. 

Czekoladę z masłem rozpuść ma małej mocy palnika. Nie doprowadzaj jednać kremu do wrzenia. Nie ma takiej potrzeby. Im gorętsza masa, tym dłuższe jej studzenie. Czekoladę z masłem można też roztopić w kąpieli wodnej.

Porada: Można użyć też czekoladę gorzką pół na pół z mleczną. Należy jednak pamiętać o tym, że tylko prawdziwa czekolada (lub dobrej jakości czekolada mleczna) prawidłowo połączy się z masłem (bez grudek, czy też oleistej konsystencji).

Ciasteczka czekoladowe, 2

Do miski, w której będą mieszane wszystkie składniki wsyp 1,5 szklanki, czyli 240 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Dodaj też 40 gramów prawdziwego kakao oraz płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. 

Porada: Jeśli nie planujesz dodawać do masy orzechów prażonych solonych, to do sypkich składników dodaj też sporą szczyptę soli. 
Ciasteczka czekoladowe, 3

Do miski z sypkimi składnikami wsyp też 130 gramów, czyli około 3/4 szklanki cukru pudru. Wbij dwa małe lub też średnie jajka i dodaj bardzo drobno posiekane orzeszki ziemne prażone, solone. Potrzebujesz 50 gramów, czyli sporą garść takich orzechów.

Aby mocno rozdrobnić orzechy polecam użyć malaksera. Większe kawałki orzechów mogą sprawić, że ciastka będą bardziej pękać i trudniej je będzie uformować. 

Porada: Można też użyć orzeszków prażonych, niesolonych. Dodaj wtedy do miski sporą szczyptę soli. Możesz też orzechy ziemne zastąpić prażonymi migdałami, orzechami pekan lub nerkowca a nawet orzechami laskowymi. Wszystkie orzechy należy uprażyć (jeśli nie były wcześniej uprażone) i rozdrobnić przed dodaniem do miski.
Ciasteczka czekoladowe, 4

Na koniec wlej przestudzoną (może być jeszcze lekko ciepła) masę/krem czekoladowy. Na zdjęciu widać, że krem ma być jednolity, gładki i błyszczący. Taki będzie jeśli użyjesz dobrej jakości czekoladę i prawdziwe masło.
Ciasteczka czekoladowe, 5

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką. 

Porada: Pod sam koniec bardzo często dodaję do masy łyżkę lub dwie rumu lub też kilka kropel aromatu migdałowego, czy też pomarańczowego.. polecam!
Ciasteczka czekoladowe, 6

Z ciasta formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układaj je w jeden obok drugiego na formie wyłożonej papierem do pieczenia. 

Formę z ciasteczkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciastka czekoladowe piecz tak około 16 minut. Ciasteczka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Ciasteczka czekoladowe, 7

Ciastka lekko tylko rozchodzą się na boki w trakcie pieczenia. Ładnie wyrastają. 
Ciasteczka czekoladowe, 8

Zaraz po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie i kruche. Po lekkim przestudzeniu można je już śmiało zdejmować na talerz. Swoje ciastka piekłam w dwóch partiach. Można je piec na raz używając dwóch szuflad, ale jest to opcja pieczenia tylko dla piekarników w termoobiegiem. Do pieczenia z termoobiegiem temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 160 stopni. 

Ciasteczka czekoladowe można przechowywać w puszce lub też w papierowych woreczkach i szczelnych pojemnikach nawet kilka dni. 
Ciasteczka czekoladowe, 9

Ciasteczka czekoladowe, 10

Inspiracja do przepisu pochodzi ze strony: thereciperebel
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (819 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka czekoladowe

Zauważyłam, że największą ochotę na czekoladę mamy na jesieni. Dobra, gorzka czekolada jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Poprawia nastrój i ma bardzo dużo wartości odżywczych. Dobry nastrój to nie wszystko. Prawdziwa, gorzka czekolada łagodzi nawet kaszel, czy też walczy z nadciśnieniem. Jest świetna na braki energii, problemy z koncentracją oraz pamięcią. Nie bez powodu w wielu moich przepisach sięgam raczej po super jakościową gorzką czekoladę, niż czekoladę mleczną. Mój przepis na ciasto czekoladowe opiera się właśnie na czekoladzie gorzkiej. Blok czekoladowy z gorzką czekoladą jest też wspaniały. Zaś polewa czekoladowa z mojego przepisu pasuje do tak wielu pysznych, słodkich dań, że można się rozmarzyć. Wracając jednak do przepisu na moje pyszna ciasteczka z gorzką czekoladką... Przepis na ciasteczka czekoladowe musi być prosty. I taki właśnie jest. Bez miksera, bez ciężko dostępnych składników. Jeśli lubisz ciasteczka i zdrowe przekąski, to polecam Ci też mój przepis na kulki mocy. A może masz ochotę też na przepyszne rogaliki drożdżowe? Polecam Ci też coś równie czekoladowego i super pysznego, czyli nieziemskie ciasto wegańskie

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe przepis, który musi poznać każdy, kto lubi prawdziwy smak czekolady. Moje ciasteczka czekoladowe składają się wyłącznie z najlepszych i tylko niezbędnych składników. Ciastka czekoladowe zawierają w składzie prawdziwe masło, czekoladę gorzką minimum 70 % oraz prawdziwe, surowe kakao. Wytrawnie i słodko jednocześnie. Ciastka czekoladowe z podanymi proporcjami składników nie rozlewają się po blaszce. Za to pięknie rosną i lekko pękają podczas pieczenia, co sprawia, że wyglądają jeszcze pyszniej. Oczywiście uspokoję tutaj miłośników mlecznej czekolady. Tak, można dać też tylko mleczną czekoladę, czekoladę deserową lub też pół na pół czekoladę mleczną z gorzką. Zaznaczam jednak, że niezależnie od tego jakiej czekolady użyjesz, musi to być prawdziwa, wysokiej jakości czekolada. 

Ciasteczka czekoladowe przepis

Do czekolady pasują orzechy, zatem w moim przepisie na ciasteczka czekoladowe znalazły się orzechy ziemne prażone, solone. Tak.. te solone pasują idealnie do takich wytrawnych ciasteczek czekoladowych. Odrobina soli jeszcze bardziej podkreśla smak czekolady. W przepisie znajduje się soda. Wiem, że wiele osób nie przepada za dodawaniem jej do wypieków. Tutaj nie trzeba się obawiać o to, że będzie ją czuć. Smak sody w ciastkach czekoladowych jest niewyczuwalny. Masz ochotę na takie ciasteczka czekoladowe z orzechami? Zapraszam po przepis!