Szybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) Dziś mam dla Was pomysł na proste i bardzo sycące śniadanie. My je uwielbiamy. Taką szakszuke robię w najróżniejszych wersjach. Od tej tradycyjnej przyprawionej kuminem, składającej się z pomidorów, papryki, cebuli i jajek, po uproszczone, szybkie wersje. Dzisiejsza szakszuka wzbogacona jest o dodatek pysznych kabanosów Majerczyk. Uwielbiamy je. Mają wspaniały smak i prosty skład. Podobnie jak inne wyroby oferowane przez Zakład Masarski Majerczyk.
Kilka słów o…
Zakład Masarski Majerczyk z siedzibą w Skrzypnem powstał w 1994 roku. Jest to firma rodzinna założona przez Marię i Zygmunta Majerczyk. Początkowo była to mała Masarnia zatrudniająca kilka osób, jednak szybko uzyskana dobra pozycja na rynku lokalnym pozwoliła na znaczny rozwój Zakładu. Obecnie Firmą kieruje Artur Majerczyk, Dorota Wilczek i Zygmunt Majerczyk.
Jakość produkowanych przez Zakład wyrobów jest bardzo wysoka, oparta na tradycyjnych rodzinnych recepturach i naturalnym sposobie wędzenia (drzewo bukowe, olchowe z dodatkiem drzew owocowych). Technologia produkcji wyrobów opiera się na łączeniu tradycyjnych metod produkcyjnych – warunkujących określony smak i aromat z nowoczesnymi technologiami, zapewniającymi odpowiednie standardy smakowe i higieniczne.
Mój mąż uwielbia tą kiełbasę 🙂 Polecam i Wam! A ja… ja mogłabym tak jeść i jeść tą pyszną szynkę, kabanosy… po prostu wszystko 😉 Są produkty, które już po otwarciu zachęcają do jedzenia i… Takie właśnie są wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczak.
Wyroby Majerczyk królowały na moim świątecznym i sylwestrowym stole. I… królują po dziś dzień. Postaram się Wam pokazać jeszcze jakiś pyszny przepis z ich udziałem 🙂 Więcej zdjęć wyrobów znajdziecie pod przepisem na szakszuke 🙂 Spójrzcie przede wszystkim na ten wspaniały skład! Polecam 🙂
A teraz czas na prosty i szybki pomysł na śniadanie lub kolację 😉
Składniki:
- 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki lub świeże pomidory
- 4-5 jajek
- 3 kabanosy – kruche lub wieprzowo cielęce Majerczyk
- masło do podsmażenia (około 0,5 łyżki)
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- szczypta czosnku granulowanego lub 1 świeży ząbek
- posiekany zielony szczypiorek
- opcjonalnie pół małej cebuli
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło. Kabanosy kroimy i chwilę podsmażamy na maśle. Uwaga: Jeśli chcecie możecie wcześniej podsmażyć przez chwilę drobno posiekaną cebulę wraz z startym ząbkiem czosnku (ja dziś użyłam granulowanego do smaku). Następnie dodajemy pomidory z puszki, lekko je rozgniatamy widelcem. Rada: Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej smażyć i obrać ze skórki.
Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem (o ile wcześniej nie użyliśmy świeżego, patrz uwagi powyżej) i solą. Dusimy składniki około 4-5 minut.
Po tym czasie łyżka robimy w pomidorach wgłębienia i wbijamy w nie po 1 jajku. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy tak do ścięcia się białek. Uwaga: Długość zależy od tego jakie chcecie mieć jajka – ja wolę płynne żółtko, mój mąż półpłynne (szakszuka ze zdjęć).
Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego
Wspaniała propozycja. A te wyroby wyglądają przepysznie. Faktycznie fajny skład
🙂
Fajnie to wszystko się ze sobą prezentuje.
🙂
Super 🙂
🙂