Fuczki bieszczadzkie – placuszki z kiszonej kapusty

Fuczki bieszczadzkie to proste, tanie i przepyszne placuszki z łemkowskiej kuchni podkarpackiej. Bazą jest kiszona kapusta wymieszana z gęstym naleśnikowym ciastem. Do przygotowania placków można użyć surowej lub gotowanej kapusty kiszonej.

Do moich placków wykorzystałam surówkę z kiszonej kapusty, która zapodziała się w lodówce, także dodatkowo wpisują się w ideę zero waste.

Fuczki podałam z jogurtem greckim i sosem żurawinowym. Prawdziwa pychotka, zniknęły w okamgnieniu!

Składniki na 12 sztuk:

  • 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki kiszonej kapusty
  • pieprz, sól
  • majeranek, cząber, kminek – opcjonalnie
  • masło ghee do smażenia

Przygotowanie:

  • mleko, jajko i mąkę wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do ciasta posiekaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę
  • smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • podawałam z jogurtem greckim i smażoną żurawiną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *