Kulinarna Chwila: Pierożki Twarożki Kulinarna Chwila: Pierożki Twarożki

piątek, stycznia 03, 2020

Pierożki Twarożki


Pierożki Twarożki

W karnawale pieczemy chruściki, pączki, oponki i inne słodkości a ja polecam słodkie pierożki.


Składniki na masę:
·       15 dag margaryny
·       3 żółtka +3 białka
·       2 łyżki cukru
·       400 g twarogu półtłustego
·       2 łyżki budyniu śmietankowego
Składniki na ciasto:
·       4 dag drożdży świeżych
·       2 łyżki cukru
·       4 szklanki maki pszennej
·       Kostka margaryny
·       3 żółtka
·       ½ szklanki śmietany kwaśnej 18 %
·       Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.  Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.

2.  Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny.




3.  Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą.

4.  Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem.


5.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy z drożdżami i solą.





6.  Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, jeżeli jest za gęste możemy dodać trochę śmietany, po czy rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.



7.  Na każde kółko nakładamy na środek masę twarogową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.



8.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9.  Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem.



10.             Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
11.             Deser do kawy gotowy.






12.             Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz