Langosz

Langosz

Najlepsze langosze zjecie oczywiście na Węgrzech. Tam znajdziecie je właściwie w każdym ulicznym barze (taki węgierski fast food). Czasem można je również kupić w Czechach i na Słowacji.

Jest to bardzo charakterystyczne danie z ciasta drożdżowego (często z dodatkiem gotowanych ziemniaków) smażonego na głębokim tłuszczu.

Langosze podawane są z różnymi dodatkami. Dla mnie najlepsza wersja to ta ze śmietaną i żółtym, startym serem.

Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • ok. 350 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do podsypywania
  • śmietana 18%
  • żółty, łagodny ser

Czosnkowa okrasa:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku

Langosz 3

Ziemniaki ugotować w mundurkach i przestudzić.

Obrać i dokładnie ugnieść (widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków).

W miseczce wymieszać 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka z drożdżami i cukrem.

Poczekać, aż drożdże w rozczynie zaczną pracować (poziom mleka się podniesie i powstanie delikatna piana).

W dużej misce wymieszać rozczyn z drożdży, mąkę, ziemniaki, resztę mleka, olej i sól (ręcznie lub najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta).

Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut. Na koniec wyrabiania nie powinno kleić się do rąk.

W razie potrzeby można dodać więcej mąki.

Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Langosz 2

Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko na blacie posypanym mąką.

Podzielić na 4-8 mniejszych części w zależności od tego na jak duże langosze macie ochotę (proponuję 6 części).

Tradycyjne langosze są bardzo duże!

Części ciasta można rozwałkować (polecane jeśli zdecydujecie się na większe langosze) lub uformować ręcznie w okrągłe placki o grubości ok. 1-1,5 cm.

Odstawić na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzać na dużej patelni olej.

Langosze smaży się na głębokim tłuszczu (po wrzuceniu na patelnię nie powinny dotykać dna).

Uformowane placki smażyć pojedynczo na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia. Smażą się dość krótko.

Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju przy pomocy papierowego ręcznika.

Aby przygotować czosnkową omacę, w miseczce należy wymieszać wodę z olejem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Langosze posmarować tak przygotowaną omacą, polać śmietaną i posypać startym, żółtym serem.

 

Źródło: http://www.facetnatalerzu.pl/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.