Już jutro Sylwester! Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać 🙂 Jak Sylwester to oczywiście impreza, jak impreza to przekąski. Dlatego też dziś mam dla Was mega prosty przepis na wytrawne róże z szynką. Pyszne bułeczki, które wyglądają efektownie, a ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę 😉 Na pewno zrobią furorę na Waszym stole. Wypróbujcie je sami! 😉
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 g oleju
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 150 g śmietany 18%
- 300 g okrągłej wędliny (u mnie szynka z indyka)
Sposób wykonania:
- Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy koncentrat i olej, następnie mieszamy wszystko łyżką do lekkiego połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do miski z mąką dodajemy żółtka, przyprawy, sól oraz śmietanę i wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto dzielimy na 6 części. Pojedynczą część rozwałkowujemy na stolnicy na wymiary ok. 15cmx40cm. Tak powstały prostokąt kroimy na 3 długie paski o szerokości ok. 5cm. Na każdym pasku ciasta układamy kilka plasterków szynki złożonych na pół (ok. 4). Szynka powinna odrobinę wystawać znad ciasta, a pojedyncze plasterki powinny delikatnie na siebie nachodzić. Pasek ciasta składamy na pół tak, by ciasto przykryło część szynki i całość zawijamy dość ciasno w roladę. Tak powstaje pojedyncza róża.
- Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Następnie wszystkie róże umieszczamy w foremce do muffinek. Ciasto ma w sobie sporo tłuszczu, więc nie musimy ich dodatkowo natłuszczać. Róże pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Gotowe!