Imprezowe ptysie nadziewane sałatką

Imprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko proste, ale też i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście możecie sami przygotować ciasto na ptysie, ale jeśli zależy wam na czasie i prostocie, to warto sięgnąć czasem po gotowe produkty. Ptysie nadziałam prostą warzywną sałatką. Sprawdzą się tu też inne sałatki lub pasta jajeczna. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak powinny wyglądać przepisy sylwestrowe 😉

Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb)

  • 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć
  • 6 średnich ziemniaków
  • 5-6 jajek
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 duży majonez lub dwa średnie
  • 1 większe jabłko
  • 1 puszka groszku
  • pół puszki kukurydzy (można pominąć)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: posiekany szczypiorek lub zielona pietruszka do podania

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy groszek i kukurydzę (opcjonalnie). Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Jeśli lubimy wyraźniejsze smaki możemy dodać łyżeczkę musztardy.

Propozycja podania:

Odcinamy ostrożnie (najlepiej nożem z piłką) górę gotowych ptysiów. Nadziewamy je sałatką i zdobimy wierzch zieloną pietruszką lub posiekanym szczypiorkiem. Możemy zostawić je w ten sposób lub dodać mniejszą ilość sałatki (jak na zdjęciu) i przylepić górę odciętego ptysia.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz