Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy)

Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) - warsztaty kulinarne 3
 

Tarta z dynią, borowikami i śledziami to przepis z najnowszego kompendium Kuchni Lidla – „Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku”, która to powstała we współpracy z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Karolem Okrasą.

Kilka tygodniu temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Kuchni Lidla, które pogłębiły moją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wszystkie potrawy (w tym Tarta z Dynią) przygotowywaliśmy z publikacji Jeść zdrowiej i żyć dłużej, która zawiera przepisy na tyle uniwersalne i łatwe, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki w daniu nie potrzebują soli, która jest “cichym zabójcą” naszych organizmów. Sama tarta wyszła przepysznie – nie sądziłam, że śledzie w połączeniu z ciastem francuskim i dynią zrobią taką furorę; naprawdę musicie spróbować tego przepisu!

Bardzo często zapominamy o podstawowych zasadach żywieniowych, dlatego gorąco zachęcam do zapoznania się z Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Każdy przepis w książce został opracowany przez Karola Okrasę we współpracy z Profesorem Mirosławem Jaroszem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Zobaczcie również:

USTAW TIMER

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI)
Tarta
 ½ opakowania ciasta francuskiego
 ½ dyni piżmowej
 1 młoda cukinia
 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 garść rukoli
 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby
 garść liści szpinaku
Śledzie
 3 filety śledziowe
 ½ pora (biała część)
 100 ml oleju rzepakowego
 1 łyżka octu spirytusowego
Dodatki
 oliwa z oliwek
 pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 cytryna/limonka

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez kilka minut, aż ciasto lekko podrośnie.

2

Następnie środek ciasta nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. W przepisie w książce rekomendowane jest jeszcze obciążenie dodatkowo ciasta fasolą lub grochem, żeby nam nie urosło za bardzo, ale jak dokładnie przykryjesz je papierem do pieczenia, to też będzie dobrze.
Ciasto piecz przez 12-15 minut.

3

Dynię pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, skropl oliwą z oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę.
Odstaw wszystko na 15-20 minut.

Tarta
5

W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą. Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki. Można jeszcze dodać startą skórkę z limonki dla smaku.

6

Cukinię pokrój w cienkie plastry i na niewielkiej ilości oliwy obsmaż obu stron. Odłóż na bok.

7

Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw pieprzem.

8

Wystudzone ciasto francuskie:
- posmaruj śmietaną z rukolą,
- następnie ułóż plastry cukinii,
- potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać; tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki temu tarta będzie bardziej chrupiąca,
- dodaj kawałki zamarynowanego śledzia.
- Na koniec wyłóż na tartę dynię pokrojoną w kostkę wraz z grzybami.
- Całość dla smaku skropl sokiem z cytryny bądź limonki.

Smacznego!

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI)
Tarta
 ½ opakowania ciasta francuskiego
 ½ dyni piżmowej
 1 młoda cukinia
 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
 garść rukoli
 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby
 garść liści szpinaku
Śledzie
 3 filety śledziowe
 ½ pora (biała część)
 100 ml oleju rzepakowego
 1 łyżka octu spirytusowego
Dodatki
 oliwa z oliwek
 pieprz
 1 łyżeczka miodu
 1 cytryna/limonka

Przygotowanie

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1

Ciasto francuskie rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez kilka minut, aż ciasto lekko podrośnie.

2

Następnie środek ciasta nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. W przepisie w książce rekomendowane jest jeszcze obciążenie dodatkowo ciasta fasolą lub grochem, żeby nam nie urosło za bardzo, ale jak dokładnie przykryjesz je papierem do pieczenia, to też będzie dobrze.
Ciasto piecz przez 12-15 minut.

3

Dynię pokrój na kawałki, dopraw pieprzem, skropl oliwą z oliwek oraz miodem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C.
Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Śledzie pokrój na drobne kawałki i zamarynuj w oleju rzepakowym, occie spirytusowym i porze pokrojonym w paseczki lub kosteczkę.
Odstaw wszystko na 15-20 minut.

Tarta
5

W misce wymieszaj śmietanę z drobno posiekaną rukolą. Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki. Można jeszcze dodać startą skórkę z limonki dla smaku.

6

Cukinię pokrój w cienkie plastry i na niewielkiej ilości oliwy obsmaż obu stron. Odłóż na bok.

7

Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw pieprzem.

8

Wystudzone ciasto francuskie:
- posmaruj śmietaną z rukolą,
- następnie ułóż plastry cukinii,
- potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać; tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki temu tarta będzie bardziej chrupiąca,
- dodaj kawałki zamarynowanego śledzia.
- Na koniec wyłóż na tartę dynię pokrojoną w kostkę wraz z grzybami.
- Całość dla smaku skropl sokiem z cytryny bądź limonki.

Smacznego!

Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy)
Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) - warsztaty kulinarne
Tarta z dynią, borowikami i śledziami matiasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *