Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką

Dokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne.

Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś gorzka, kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę jak i uzupełnienie.

Bardzo udany wypiek.

Biszkopt orzechowy:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kawowy:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego

Kawowa galaretka:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 szkl. gorącej wody
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, do smaku)
  • 2,5-3 płaskie łyżki żelatyny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia (na tym etapie dodaję również kilka łyżek oleju, ale nie jest to konieczne). Mielone orzechy mieszamy z mąką, kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej w kilku partiach – delikatnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.

Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Kawę zalewamy około 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy krótko na najmniejszej mocy palnika – do rozpuszczenia.

Zimną kawę mieszamy z mlekiem z puszki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo wlewamy masę kawową, miksujemy na niskich obrotach.


Przekrojony biszkopt możemy nasączyć naparem z kawy, mocnej herbaty lub likierem kawowym (jeśli biszkopt wykonany był z dodatkiem oleju nie ma takiej potrzeby). Wykładamy na niego większą część tężejącej masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wykładamy na wierzch pozostałą masę.


Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Do ciepłego naparu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier kryształ do smaku (1-2 łyżki). Odstawiamy do stężenia.

Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na wierzch ciasta.

Źródło