Najłatwiejsze ciasto murzynek

Najłatwiejsze ciasto murzynek Są ciasta, które można przygotować dosłownie na poczekaniu i to bez użycia miksera. Takie właśnie jest dzisiejsze najłatwiejsze ciasto murzynek. Wystarczy umieścić w misce kilka prostych składników i całość wymieszać drewnianą łyżką. Przelać masę na formę i włożyć ją do piekarnika. Łatwiej się już chyba nie da.

Ja to ciasto przygotowuję od lat w najróżniejszych wersjach. Dziś prezentuję Wam tą najłatwiejszą oblaną pyszną polewą czekoladową, do tego garść czekoladowych chrupek do dekoracji i pyszna kawa z małej rodzinnej palarni Dolla Idealny duet na weekend. Pyszne, wilgotne ciasto i filiżanka aromatycznej kawy 🙂

Najłatwiejsze ciasto murzynek i pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla. Co poza smakiem cenię w tych kawach? Wyjątkowe nazwy. „Na dobry dzień”, „Temat rzeka” czy „Do zakochania jeden krok”. Wspaniały pomysł, by jeszcze bardziej umilić każdy wypijany łyk małej czarnej 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • 1 czubata łyżka naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka klasy M
  • powidła śliwkowe lub ulubione dżem (ja dziś użyłam powidła śliwkowe 170 g, często używam też dżem z czarnej porzeczki do 200 g)*
  • 1 łyżeczka sody

*dżem lub powidła od 170 g do 200 g

Na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 200 g czekoladowy – u mnie pół na pół mleczna z gorzką

Przygotowanie:

Jak przygotować najłatwiejsze ciasto murzynek?

Formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i kakao, mieszamy składniki drewnianą łyżką. Następnie dolewamy mleko i lekko mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy powidła lub dżem i znów mieszamy.

Masę wylewamy na przygotowaną formę.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika około 40-45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować i stosować zasadę suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową.

U mnie polewa czekoladowa. Dodatkowo na jeszcze miękką polewę wysypałam (wraz z synkiem) chrupiące czekoladowe kuleczki dekoracyjne.

Jak zrobić domową polewę czekoladową?

Taka polewa czekoladowa jest naprawdę prosta w przygotowaniu. W garnuszku rozpuszczamy masło (na małym ogniu). Zdejmujemy garnuszek z ognia i do gorącego masła dodajemy posiekana czekoladę. Teraz wystarczy już tylko mieszać składniki do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej, pysznej domowej polewy czekoladowej. Im cieplejsza jest polewa czekoladowa, tym jest rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie nam gęstnieć. 

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Marta says:

    Piekłam już kilka razy, szybkie i pyszne – dziękuję za przepis:))
    Dodam jeszcze, że traktuję go jako przepis bazowy i często wprowadzam zmiany np. zamiast mleka serwatka lub redukuję ilość cukru, dodaję owoce, więcej kakao;) zawsze pysznie ?

Dodaj komentarz