Ciasto miodowo – orzechowe

Składniki:

ciasto
– 3 i 1/2 szklanki mąki
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 dkg masła
– 3 jajka
– 3 łyżki miodu

masa orzechowa

– 30 dkg orzechów włoskich
– 3 łyżki miodu
– ½ szklanki cukru
– cukier waniliowy
– 15 dkg masła

krem

– ½ litra mleka bez laktozy
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru
– cukier wanilinowy
– 20 dkg masła

Przygotowanie:

Orzechy obierz i pokrój na drobniejsze kawałki.

Wszystkie składniki na masę orzechową  wrzuć do garnka i zagotuj aby się połączyły. Odstaw do wystygnięcia.

Z podanych składników na ciasto wyrabiamy je i dzielimy na 3 części. Wykładamy na blaszki o tej samej wielkości wyłożone papierem. Na jedno ciasto wyłóż przygotowaną masę orzechową.  Ciasta bez orzechów pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 – 25 minut, natomiast ciasto z masą orzechową pieczemy ok. 30 minut.

Przygotuj krem. W jednej szklance mleka mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną . Pozostałe mleko wlewamy do wysokiego garnka dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.Mieszamy do rozpuszczenia. W momencie gdy mleko delikatnie zacznie się gotować dodajemy mieszaninę mąki z mlekiem. Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy i gotujemy z nich budyń. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki.Studzimy.

Następnie miksujemy budyń z masłem. Ciasto przekładamy masą tak aby warstwa ciasta z masą orzechową była na samej górze.

Print Friendly, PDF & Email