Strucla makowa – słodki smak świąt

Strucla makowa, to inaczej pyszny drożdżowy makowiec. Co roku pobija serca Polaków podczas świąt. Ale nie dziwię się temu, bo połączenie bakalii, delikatnego ciasta drożdżowego, miodu i maku zobowiązuje! A do tego masa makowa jest własnej produkcji, więc o niebo lepsza od tej kupnej!

Przyznam, że od dziecka unikałam maku i zupełnie nie wiem dlaczego. Dopiero kilka lat temu za namową Teścia upiekłam struclę makową z tego przepisu. Podczas przygotowywania masy makowej uległam cudownemu aromatowi bakalii i ze zdziwieniem stwierdziłam, że jednak lubię mak… I od tego czasu nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca!


 

Strucla makowa – przepis:

 

Składniki na 2 duże strucle:

 I. Masa makowa:

Strucla makowa z miodem i bakaliami
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 70 g suszonych śliwek,
  • 70 g blanszowanych migdałów,
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

 
II. Ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 200 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 białka do smarowania wnętrza strucli


Przygotowanie:

I. Ciasto:

  1. Utrzyj na sztywną masę jajka z masłem i cukrem.
  2. Rozetrzyj drożdże z mlekiem, 2 łyżki zaczynu odłóż – dolejesz je do masy makowej.
  3. Do ciasta dodaj zaczyn, przesianą mąkę i ręcznie wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj mąki.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć około 1 godziny.

 II. Masa makowa

  1. Mak zalej wrzątkiem, tak, aby go całkowicie przykrył i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie odcedź je.
  3. Mak gotuj w wodzie, w której się moczył przez 15 minut.
  4. Następnie odcedź go i zmiel 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa z nasadką o najmniejszych oczkach.
  5. W dużym płaskim rondlu roztop masło i dodaj zmielony mak i posiekane bakalie (rodzynek nie musisz kroić). Całość podsmaż przez kilka minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
  6. Do wystudzonej masy dodaj 2 łyżki drożdżowego zaczynu i jajka. Całość delikatnie wymieszaj.

III. Finał:

  1. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 cm.
  2. Placki posmaruj białkiem, połóż na każdy masę makową i ją również posmaruj białkiem.
  3. Całość zwiń w rulon i zalep końce strucli. Ciasto delikatnie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Strucle piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
    Wystudzone ciasto możesz posmarować lukrem i posypać migdałami lub smażoną skórką pomarańczową.

 

Makowiec zawijany
Strucla makowa z miodem

Strucla makowa – Rady:

Mak

Mak możesz zalać gorącym mlekiem zamiast wodą.

Jeśli do masy makowej zapomnisz dodać drożdżowego zaczynu (dzięki niemu nie będzie luk między ciastem, a masą), to możesz jeszcze uratować sytuacje. Wystarczy, że oddzielisz białka od żółtej z 2 jajek, które finalnie mają wylądować w masie makowej. A następnie ubijesz na sztywną pianę białka. Na ostatnim etapie przygotowywania masy makowej dodaj do niej żółtka i sztywne białka. Całość delikatnie wymieszaj.

Strucla pęka

Możesz zabezpieczyć struclę zwijając ją w papier do pieczenia, zostawiając 1,5 cm wolej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Łączenie papieru powinno znajdować się pod ciastem. Wiele też zależy od piekarnika. W moim piecyku strucla zawsze pęka, a w piekarniku mojej mamy nigdy, choć piekę ciasto z tego samego przepisu. Nie przejmuj się, jeśli makowiec popęka, na smak to nie wpłynie i nikt Ci nie wmówi, że to pyszne ciasto jest z cukierni. Wierz mi, obroni się smakiem.

Bakalie

Możesz dodać inne dodatki, np.: posiekane orzechy włoskie, czy daktyle. Najlepiej wybrać swoje ulubione.

Przechowywanie

Strucle makową możesz upiec 2 dni przed świętami. Przykryj ją ręcznikiem i przechowuj w chłodnym miejscu.

Organizacja

Przyznaję, że zrobienie strucli z własną masą makową jest czasochłonne. Ale pracę można podzielić na 2 dni i tak sugeruję. Pierwszego można wykonać masę makową i schować ją do lodówki. Nie dodawaj tylko do niej jajek i zaczynu drożdżowego. Ten ostatni etap wykonasz na następny dzień podczas szykowania ciasta do strucli.

Polecam Ci też:

Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub link pod nim, aby przejść do dokładnego przepisu:

Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych
Szybkie rogale drożdżowe – przepis dla leniwych

https://www.zjem-cie.pl/szybkie-rogaliki-drozdzowe/

Świąteczny prezent dla Ciebie!

Z okazji zbliżających się Świąt mam dla Ciebie prezent. Bezpłatny E-book z poradami, jak wykorzystać produkty, które zalegają Ci po świętach w lodówce. Wyjątkowo nie będą to tylko przepisy na słodkości i dania główne 🙂 Klikaj poniższe zdjęcie lub przycisk pod nim i ciesz się tym E-bookiem 🙂

Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 1 078 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *