Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami 

prosty przepis na aromatyczne śledzie


Śledzie z suszonymi pomidorami  i cebulą, przyprawione szczyptą chili i ziołami smakują obłędnie. Od kilku lat są hitem naszej wigilijnej kolacji. Proste do przygotowania, ze składników, które kupicie w najbliższym spożywczaku będą doskonałym pomysłem nie tylko na święta, ale też na każdą domową imprezę. Śledzie z pomidorami trzeba przygotować troskę wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu.

Sledzie-z-suszonymi-pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami - Cztery Fajery

Śledzie z suszonymi pomidorami - składniki

  • 500 g płatów śledziowych a'la matias 
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 250 ml oleju - słonecznikowy, rzepakowy lub lniany 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 2 średnie cebule 
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz 
Uwaga: Mielone chili można zastąpić świeżą, drobniutko posiekaną papryczką chili. Do tej wersji śledzi można też dodać 1 łyżkę stołową kaparów. Bardzo dobre suszone pomidory i kapary są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Śledzie z suszonymi pomidorami przepis

Śledzie zalewam zimną wodą lub mlekiem i pozostawiam na około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Po godzinie próbuję czy są już odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze zbyt słone, to zmieniam wodę i moczę kolejne 40-60 minut. Kiedy smak mi już odpowiada, płuczę płaty śledziowe, osuszam i kroję ukośnie na około 2 cm kawałki.
Cebulę kroję w piórka. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję na małe kawałeczki.
Do słoika wkładam kolejno warstwę podsmażonej cebuli, warstwę śledzi i trochę suszonych pomidorów. Każdą warstwę oprószam czarnym pieprzem, odrobiną oregano i chili. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników.
Dodaję olej, ocet i zalewę z pomidorów, śledzie powinny być całkowicie zakryte.
Zakręcam słoik i odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby smaki się wymieszały.

Śledzie z suszonymi pomidorami


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: