Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Zobacz jak upiec najlepszy schab ze śliwką. Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Tradycyjny i bardzo prosty sposób na wyśmienity schab faszerowany suszonymi śliwkami. Świetne mięso pieczone na Święta.

- soczyste i idealnie doprawione mięso 
- dodatkowo szybki przepis na sos pieczeniowy
- najprostszy sposób na schab pieczony ze śliwkami
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry

Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: 3 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 970 gramów schabu

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g schabu
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego lub od karku
  • do 150 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
  • 3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
  • przyprawy: łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu zwykłego i tyle samo ziołowego

Schab ze śliwkami

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój kawałek schabu może mieć inną ilość tłuszczu, a zatem i kalorii niż ten, którego użyłam ja. 

Schab ze śliwką piekę zazwyczaj w zwykłej brytfance bez przykrywki. W przepisie pojawi się również instrukcja pieczenia mięsa w rękawie. Podpowiem też jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. Opiszę też po krotce, jak zrobić sos pieczeniowy wykorzystując zebrany w brytfance sos z mięsa. 

Schab ze śliwką, 1

Schab ze śliwką

Wybierz ładny i równy kawałek schabu środkowego lub ewentualnie schabu bliżej karku. Mięso powinno ważyć około jednego kilograma. Schab umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Jeśli Twoje mięso z jednej strony pokryte jest warstwą tłuszczyku, to nie odcinaj go. Taki tłuszczyk zabezpiecza mięso przed wysuszeniem w piekarniku. Zawsze też myj zlew po myciu mięsa. 

Przez środek kawałka schabu utwórz kanał, który wypełnisz suszonymi śliwkami bez pestek. Polecam użyć długiego i cieńszego noża. Natnij mięso na środku i powoli przebijaj się na drugi koniec. W razie potrzeby lekko poszerz otwór z obu stron. 

Schab ze śliwką, 2

Przygotuj sobie przyprawy, którymi obłożysz schab do marnowania. Będą to: pełna łyżka majeranku; jedna płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz  pieprzu ziołowego; trzy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub też łyżka czosnku w proszku. 

Porada: Jeśli chcesz, by schab był z wierzchu bardziej czerwony i miał lekko słodki smak, to zamiast mieszanki pieprzu ziołowego dodaj słodką paprykę w proszku. Jeśli chcesz by był ostrzejszy, to dodaj też szczyptę chili. Zawsze możesz też dodać odrobinę kolendry młotkowanej oraz suszony tymianek. Możesz też skorzystać z gotowych mieszanek przypraw przeznaczonych do pieczenia mięsa wieprzowego. Mięso można też dodatkowo natrzeć musztardą lub ketchupem (ja tego nie robię).

Otwór zrobiony w mięsie wypełnij całymi suszonymi śliwkami bez pestek. Do kilogramowego kawałka schabu "wcisnęłam" 150 gramów śliwek. 

Kawałek schabu (zaraz po faszerowaniu a przed natarciem ziołami) możesz związać dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Taki sznurek kuchenny jest świetny, ponieważ dzięki niemu schab zachowuje bardziej zaokrąglony kształt. Natrzyj schab przyprawami i czosnkiem.
Schab ze śliwką, 3

Gotowe do pieczenia mięso zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum trzy godziny. Taki schab ze śliwką możesz marynować śmiało nawet do 48 godzin. 

W dniu pieczenia zdejmij folię a mięso przełóż do dowolnego naczynia żaroodpornego. Mięso polej od góry dwiema łyżkami oleju. 

Porada: Na mięso możesz też wyłożyć cienkie plasterki słoniny lub też boczku. W ten sposób zabezpieczysz dodatkowo mięso przez wysuszeniem. Jeśli jednak Twój schab miał warstwę tłuszczyku, to nie ma takiej potrzeby. Kawałek schabu ułóż w brytfance tłuszczykiem do góry (mój schab nie ma tłuszczyku, więc będę go częściej polewać w trakcie pieczenia zebranym na dnie sosem z brytfanki). 
Schab ze śliwką, 4

Ten schab ze śliwką piekłam bez rękawa, czyli również bez przykrywania foremki przykrywką. Do foremki ze schabem wlej pół szklanki wody. Naczynie ze schabem umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz tak przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz moc do 160 stopni i piecz mięso przez kolejne 50 minut. W trakcie pieczenia polecam przynajmniej dwa razy polać mięso zebranym na dnie foremki sosem. Najlepsze do tego są pipety do mięs i sosów. 

Schab ze śliwką możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Po lekkim przestudzeniu odlej rzadki sos do osobnego naczynia. U mnie wyszło równo 200 ml sosu z pieczeni. Na samym dole przepisu podałam szybki przepis na pyszny sos pieczeniowy chrzanowy lub musztardowy do mięsa (z wykorzystaniem zebranego płynu). 
Schab ze śliwką, 5

Tak jak obiecałam opiszę jeszcze jak upiec ten schab ze śliwką w rękawie. Taki schab należy przed pieczeniem lekko obsmażyć na patelni. Zatem w dniu pieczenia zdejmij folię a schab obsmaż z każdej strony na patelni. Jak to zrobić? Nagrzej dużą patelnię. Wlej dwie łyżki leju roślinnego do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Schab smaż na wysokiej mocy palnika przez 30 sekund minutę na stronę. Obracaj go kawałek po kawałku, by cały ładnie się zarumienił. Następnie zdejmij schab z patelni. 

Schab umieść w rękawie do pieczenia. Zawiąż oba końce. Zachowaj jednak wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Nie zawijaj szczelnie mięsa. Dodatkowo wykonaj kilka otworów w woreczku. Schab w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia (Do schabu pieczonego w rękawie nie dodajemy już pół szklanki wody). 

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz 50 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestudzenia, ale nie wyjmuj schabu z rękawa póki całkiem się nie schłodzi. Będzie wówczas jeszcze bardziej soczysty. Rękaw ma dużo zalet. Po pierwsze bardzo ładnie zatrzymuje całą wilgoć mięsa. Po drugie rękaw wyrzucasz a brytfanka łatwo i szybko się myje.

Gotowy schab ze śliwką sprawdzi się idealnie w przepisie na schab w galarecie

Schab ze śliwką, 6

Schab ze śliwką, 7

Z odlanego sosu (po pieczeniu schabu ze śliwką bez rękawa) polecam w prosty i szybki sposób zrobić gęsty sos chrzanowy lub musztardowy. 

Składniki na sos:
200 ml sosu odlanego z pieczonego mięsa
po łyżeczce mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej
po łyżeczce dowolnej musztardy lub tartego chrzanu

Przestudzony, ale jeszcze lekko ciepły sos odlany po upieczeniu mięsa przelej do małego rondelka. Dodaj łyżeczkę musztardy lub też chrzanu (do wyboru). Przez małe sitko przesyp mieszankę mąk. Cały czas mieszając sos doprowadź go do wrzenia i po chwili wyłącz. Sos pieczeniowy jest już gotowy. 

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1538 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Schab ze śliwką

Zawsze piekę schab na Święta oraz na Wielkanoc. Czasem piekę tez mięsa, ponieważ wolę kroić takie domowe mięso, niż sięgać po szynkę ze sklepu. Bardzo lubię mój przepis na schab pieczony klasyczny. Domowy schab ze śliwkami piekę zazwyczaj na Święta Bożego Narodzenia. Suszona śliwka pasuje tutaj idealnie. Zresztą nie tylko do mięsa. Suszone śliwko dodaję do kompotu wigilijnego oraz do wielu różnych ciast. Niektórzy troszkę boją się piec samemu mięsa. Jest to jednak bardzo proste. Wystarczy spróbować. Najważniejsze jest bowiem dobre dostosowanie temperatury i czasu pieczenia do ilości i gabarytów mięsa. Schab pieczony ze śliwką możesz upiec z ładniejszego kawałka schabu środkowego lub też wybrać kawałek schabu, który znajduje się bliżej karkówki. Jeśli pieczemy schab ze śliwkami bez przykrycia, to warto wybrać kanałek schabu z tłuszczykiem lub też ułożyć na schabie cienkie plasterki słoniny. A do popicia wszystkich świątecznych pyszności polecam Ci kompot z suszu. Koniecznie sprawdź też jak zrobić pyszny schab po cygańsku. Bardzo smaczny jest też schabowy inaczej do obiadu. Koniecznie zobacz też przepis na schab gotowany w mleku. 

Schab pieczony ze śliwką

Myślę, że schab pieczony ze śliwkami to jedno ze Świątecznych dań, które szykuje chyba każdy kto jada mięso oczywiście. Schab ze śliwką jest daniem, które pojawią się nie tylko na Święta. Każdy składnik w przepisie na schab ze śliwkami jest głęboko zakorzeniony w naszej polskiej tradycji. Suszone śliwki pojawiają się w najróżniejszych polskich przepisach. Dodajemy je nie tylko do kompotu, ale i do bigosu, czy też całej masy innych świetnych przepisów. Schab ze sliwka jest niesamowicie uniwersalny, ponieważ można go jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo długo można go trzymać w lodówce i podawać na wiele sposobów i z różnym rodzajem sosów i dodatków. Schab ze śliwką przepis, który chyba każdy z nas się już zetknąć. Można go szykować na wiele sposobów, ale najważniejsze jest to, by był soczysty i smakował naszej rodzinie. 

Schab ze śliwkami

Bardzo lubię, gdy w schabie ze śliwkami jest bardzo dużo śliwek. Na kilogramowy kawałek schabu mogę upchnąć do środka nawet 150 gramów suszonych śliwek bez pestek. Taki jest właśnie mój ulubiony schab pieczony ze śliwkami. Do faszerowania schabu możesz użyć dowolnych śliwek suszonych bez pestek. Mogą to być też śliwki wędzone, jednak jak wolę delikatniejszy smak i wybieram śliwki kalifornijskie. Schab ze śliwką możesz piec na dwa sposoby. Możesz go upiec dokładnie tak samo, jak mój schab pieczony, który najpierw obsmażam na patelni a potem piekę pod przykryciem. Możesz też upiec schab bez obsmażania mięsa i bez przykrycia. Tak właśnie upiekłam schab ze śliwkami z tego właśnie przepisu. Mój przepis na schab ze śliwkami jest zatem bardzo prosty. Gorąco zachęcam do spróbowania innych moich przepisów kulinarnych. Blog kulinarny Ania Gotuje to mnóstwo świetnych i sprawdzonych przepisów na dania polskie i zagraniczne. Znajdziesz u mnie dania obiadowe, ciasta, ciasteczka, desery a nawet domowe nalewki. Zapraszam!