Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami
Ciasteczka

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami

Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂

Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk)

  • 200g masła
  • szklanka cukru pudru
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia
  • 400g mąki pszennej
  • 400g białej czekolady
  • Szklanka podprażonych migdałów bez skórki

 

Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 400g białej czekolady siekamy drobno nożem, dodajemy do mąki i mieszamy. Całość dodajemy do ubitego masła i wyrabiamy ręką do dokładnego połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 180°C przez około 9-11 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. Będą one bardzo blade na wierzchu, sprawdzamy patrząc na spody, mają być one zarumienione. Ciastka po tym czasie będą nadal bardzo miękkie, kruszeją one dopiero w momencie studzenia.

 

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami

Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *