Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym

Czerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszelkiej maści kluski.

Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis wpadł mi w oko, a teraz była okazja, by go wypróbować. Może im Wam się spodoba? Święta już za nami, ale może np. na Noworoczny obiad? Jeśli nie lubisz nudy na świątecznym stole, ten przepis jest dla Ciebie!

Kluchy są super smaczne, proste do przygotowania, bardzo polecam! A do klusek koniecznie kacze uda!

Składniki na 4 duże kluchy:

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka masła ghee lub smalcu
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • olej do frytowania

Wykonanie:

  • kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować
  • obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut
  • usunąć woreczek z przyprawami. Mączkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej lub powideł śliwkowych. Ostudzić. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napęcznienia, by powstała masa dająca się formować  
  • uformować 4 duże knedle, przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażarki
  • rozbełtać jajka. Knedle obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej oraz powtórnie w jajku i bułce tartej
  • rozgrzać olej (ca.170`C) i knedle frytować około 8 minut, do złoto-brązowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z upieczonymi kaczymi udkami lub gęsiną

Uwagi:
Świetne do odgrzewania na drugi dzień — na patelni z niewielką ilością tłuszczu pod przykrywką. Są pyszne i bardzo chrupiące. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji

Składniki na uda kacze z piekarnika:

  • 4 kacze uda
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • warzywa:
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora
  • kilka wędzonych śliwek
  • 3/4 szklanki bulionu

Wykonanie:

  • kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Posiekać także igiełki rozmarynu. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone solą i pieprzem kacze uda. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki
  • przed pieczeniem uda wyjąć z lodówki, by się ogrzały
  • obrać i pokroić warzywa. Na warzywach ułożyć kacze uda, podlać bulionem i umieścić w piekarniku. Piec w 180`C często podlewając wytwarzającym się sosem. Piec około 1,5-2 godzin w zależności od wielkości, aż do zrumienienia
  • podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Źródło: Przepis na knedle – Mit Liebe. Food Magazin nr. 6/2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *