12/20/2019

12/20/2019

Rurki z kremem maślano-budyniowym



Witajcie! Święta coraz bliżej więc mam dla Was kolejną słodką inspirację. Tym razem będą to super kruche i lekkie rurki, wypełnione po brzegi kremowym, maślanym nadzieniem waniliowym. Myślę, że takie łakocie przypadną do gustu nie tylko najmłodszym, więc koniecznie wypróbujcie.
Ten przepis powstał dzięki marce masła Frico, które niedawno pojawiło się na naszym rynku. Masło Frico to naturalne masło o bogatym i autentycznym smaku, które nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Ze względu na długą holenderską historię produkcji masła od 1898 r. gwarantowana jest jego wysoka jakość. Więcej inspiracji na pyszne dania i desery znajdziecie na Instagramie lub Facebooku marki Frico (@frico_polska i Frico Polska). Wpadnijcie i przekonajcie się sami 😊


Przepis na rurki:
Składniki:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła Frico
  • Około 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • Szczypta soli
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 200 g masła Frico
  • Kilka kropel pasty waniliowej
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kosteczkę masło, a następnie śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto, owijamy je folią, wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie cienko wałkujemy, kroimy na paski szerokości około 2 cm, owijamy nim foremki do pieczenia rurek. Pieczemy w temp. 200C przez około 15 minut (na lekko złoty kolor). Studzimy.
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy mikserem na gładki puch, po czym stopniowo dodajemy ostudzony budyń oraz pastę waniliową. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego, szprycujemy rurki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz