5 inspiracji na zimowe desery na ciepło – wykorzystaj sosy do deserów!

Zimą o wiele chętniej sięgamy po ciepłe dania; dotyczy to nie tylko posiłków, ale również przekąsek i deserów. Nic dziwnego – w końcu któż z nas nie lubi ogrzać się po powrocie do domu i jednocześnie zjeść czegoś pysznego? Ciepłe desery doskonale poprawią także humor w mroźne dni. Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji i zależy Ci na pysznych i prostych w przygotowaniu ciepłych deserach, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Szarlotka na ciepło – królowa wśród deserów!

Aromatyczna szarlotka w zimowym wydaniu podawana jest na ciepło, z bitą śmietaną lub nieco przewrotnie – z lodami. Możesz przyrządzić ją ze startymi jabłkami lub wykorzystać jabłkowy mus: dzięki temu nabierze delikatności. Po upieczeniu ułóż na talerzyku obok porcji ciasta kulkę lodów waniliowych: ich smak wspaniale komponuje się z cynamonowym aromatem. Wolisz bitą śmietanę? Wykorzystaj do niej sosy do deserów. Do szarlotki na ciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku.

Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy deser na ciepło

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz bardzo szybko: wystarczy wydrążyć owoce i włożyć do środka orzechy lub rodzynki oraz dodać korzenne przyprawy. W wersji tradycyjnej zalej je dodatkowo miodem; my proponujemy natomiast sosy do deserów: sos toffi doskonale pasuje do takiej kompozycji. Pieczone jabłka możesz przygotować jako deser po obiedzie lub jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do tego grzane wino, gorąca czekolada lub zimowa herbatka – i przepis na udane spotkanie gotowy.

Gofry: deser, który uwielbiają wszyscy!

Nie musisz mieć specjalnej maszyny do gofrów, by przygotowywać ten deser: wiele opiekaczy posiada dodatkową funkcję wymiany płytek na takie, dzięki którym bez problemu przygotujesz pyszne gofry. Jako dodatki nie może zabraknąć oczywiście bitej śmietany i owoców: zimą wybierz banany, pomarańcze czy brzoskwinie z puszki. No i oczywiście sosy do deserów – dzięki nim każdy przygotuje swoje ulubione gofry. Polewa toffi czy sos wiśniowy? To od Ciebie zależy, jakie gofry przygotujesz. Już samo tworzenie kompozycji będzie świetną zabawą, dodatkowo zwieńczoną pysznym posiłkiem.

Czekolada na gorąco: pyszna i aromatyczna

Gorąca czekolada po ciężkim dniu doskonale rozgrzewa i poprawia humor. Nie ma się co zatem dziwić, że tak chętnie pijemy ją w czasie zimy! Jeśli nie masz ochoty wybierać się do lokalu, przygotuj ją w domu: rozpuść w kąpieli wodnej gorzką lub deserową czekoladę bądź dodawaj ją po kosteczce do podgrzewanego mleka i śmietanki kremówki. Nie zapomnij o dodatkach! Idealnie sprawdzą się w tym wypadku pianki, przyprawy i bita śmietana. Całość udekoruj fantazyjnie, wykorzystując do tego sosy do deserów: szczególnie owocowe idealnie uzupełnią smak gorącej czekolady.

Ciepły budyń – tradycyjny zimowy deser

Chyba trudno byłoby wskazać osobę, która nie lubi budyniu: w końcu do wyboru mamy naprawdę wiele smaków. Ciepły budyń jest idealnym deserem na zimę; prostym w przygotowaniu i jednocześnie przepysznym. Możesz przygotować go na wiele sposobów: z owocami, kawałkami czekolady, ciasteczkami, sokiem owocowym, polewą… Wykorzystaj sosy do deserów, by ozdobić budyń i nadać mu ciekawy smak. Sos malinowy idealnie pasuje do budyniu śmietankowego, a polewa toffi świetnie łączy się z budyniem czekoladowym. Budyń będzie także świetną bazą do bardziej skomplikowanych deserów: możesz wypełnić nim kruche babeczki lub przełożyć ciasto zamiast kremu.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz