18.12.19

Pierogi ruskie


Moje ulubione pierogi. Z dużą ilością podsmażonej cebulki. Uwielbiam je nie tylko na święta, ale i na co dzień. Zresztą cała moja rodzina za nimi przepada. Pojawią się u nas również na wigilijnym stole.


Każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja robię je za rzadko, abym mogła się czuć mistrzem w tej kategorii, ale ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne i ładnie się formuję. Przyznam, że nie mam za dużo czasu aby bawić się w ręczne lepienie pierogów i zawsze wspomagam się specjalną foremką. Dzięki temu są takie ładne :D Ilość sztuk jest w tym przypadku uzależniona od wielkości waszych pierogów - moje były raczej średniej wielkości.


Składniki na około 90 sztuk:


Ciasto na pierogi:
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • spora szczypta soli
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody 

Farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz


Ciasto: Mąkę wysypać na blat i zrobić w środku wgłębienie. Wsypać sól, wlać olej i powoli wlewać gorącą wodę cały czas zgarniając mąkę do środka. Na konice dodać żółtka i zagnieść ciasto. Wyrabiać je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Cienko je rozwałkować (w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki) i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na środek każdego okręgu kłaść porcję farszu a końce zlepić ze sobą. Odłożyć na blat/blachę wyłożoną ręcznikiem kuchennym (aby nie przywarły).

Farsz: Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Ja wszystko ponownie traktuję tłuczkiem - wówczas ser i ziemniaki dobrze się ze sobą połączą.

W garnku zagotować wodę. Wrzucać do niej pierogi (max po 20 sztuk). Gdy wypłyną na wierzch gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Czas podany jest orientacyjnie i zależy od grubości ciasta. Najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy jest gotowy. Pierogi wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na półmisku. Polać podsmażoną cebulką. Podawać gorące.



1 komentarz:

  1. mój apetyt rośnie razem z kolejną kartką z kalendarza. Pięknie sklejone pierogi. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen