Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Obwarzanki

Obwarzanki

Zapraszam po super pyszne domowe obwarzanki! Przepis jest bardzo prosty a same obwarzanki niezwykle kuszące. Polecam je gorąco nie tylko w czasie odpustu. Już sam krótki skład zachęca do tego, by je upiec.

- prawdziwe domowe obwarzanki
- pieczone na świeżych drożdżach
- bardzo proste do zrobienia
- super zamiast chleba

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas wyrastania rozczynu: 20 minut
Czas pieczenia obwarzanków: 20 minut
Liczba porcji: 16 sztuk

Kaloryczność kcal: 175 w 1 obwarzanku
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli i szczypta cukru
  • dodatkowo: małe jajko i szczypta soli oraz sezam, czarnuszka lub mak

Obwarzanki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Masło oraz mleko zalecam wyjąć wcześniej z lodówki. 

Ile to 100 ml wody (mleka) =  Będzie to trochę mniej niż pół szklanki o pojemności 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii uwzględniłam dodatek w postaci małego rozbełtanego jajka oraz łyżki sezamu. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 obwarzanków.

Uwielbiamy domowe obwarzanki! Pierwszą partię zjadamy zawsze jeszcze ciepłą, bez żadnych dodatków. Po przestudzeniu kroimy je w poprzek i robimy z nich kanapki. Są rewelacyjne.. polecam.

Obwarzanki, 1

Obwarzanki, 2

Obwarzanki przepis

W pierwszej kolejności przygotuj sobie piankowy rozczyn z drożdży. W większym szklanym naczyniu umieść 100 ml wody oraz 100 ml mleka. Jeśli woda będzie dość ciepła, to mleko może być prosto z lodówki. Ważne jest to, by po wymieszaniu mleka z wodą otrzymać lekko ciepły płyn. Wówczas drożdże zaczną szybciej pracować. 

Do miski wsyp też szczyptę cukru i dodaj 50 gramów świeżych drożdży. Zamiast drożdży świeżych możesz dodać 2 saszetki drożdży suszonych o łącznej wadze 14 gramów. 

Obwarzanki, 3

Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Miskę możesz przykryć bawełnianą ściereczką. Po tym czasie rozczyn zamieni się w buzującą drożdżową piankę. 
Obwarzanki, 4

Do większej miski wsyp pół opakowania mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu. Będzie to 500 gramów (pół kilograma) mąki tortowej lub np. luksusowej. Wsyp pół łyżeczki soli i dodaj 100 gramów (pół kostki) prawdziwego masła. Masło nie może być wyjęte prosto z lodówki. 
Obwarzanki, 5

Do miski wlej też buzującą pianę z drożdżami.
Obwarzanki, 6

Ciasto zagnieć na jednolitą kulę. Możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub ciasto wyrabiaj ręcznie. Moja kula ciasta ważyła około 850 gramów. 
Obwarzanki, 7

Kulę ciasta zostaw w misce. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 15-25 minut na bok, by ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Po tym czasie kulę ciasta podziel na 16 równych kawałków. Możesz do tego użyć wagi i odliczyć po około 53 gramy na porcję, lub też podzielić ciasto "na oko". Polecam wówczas podzielić kulę ciasta na pół a następnie każdy kawałek jeszcze na pół itd. aż do otrzymania 16 kawałków ciasta. Kawałki ciasta uformuj w dłoniach na kształt małych kulek.
Obwarzanki, 8

Każdą kulę ciasta wałkuj w dłoniach na kształt sznurka o długości minimum 20 cm. Każdy sznurek ciasta skręcaj a następnie łącz ze sobą oba końce ciasta. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie obwarzanki. 

Porada: Oba końce ciasta bardzo dokładnie ze sobą połącz, by podczas obwarzania (obgotowywania) obwarzanków ciasto nie rozłączyło się.
Obwarzanki, 9

W szerokim garnku zagotuj wodę. Wystarczy 1/3 wysokości garnka. Dodaj łyżeczkę soli. Po zagotowaniu ustaw minimalną moc planika. Woda nie musi już mocno wrzeć. 

Do garnka wkładaj po kilka obwarzanków. Po minucie wyławiaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Do wyławiania obwarzanków polecam używać szerokiego i płaskiego sitka). Każdego obwarzanka polecam przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem z solą a następnie posypać sezamem, makiem lub czarnuszką. 

Porada: Przed umieszczeniem obwarzanków we wrzątku, możesz jeszcze lekko rozciągnąć każdego obwarzanka, by poszerzyć otwór. Niektórzy wyławiają obwarzanki z wrzątku dopiero wtedy, kiedy wypłyną one na powierzchnię. Ja wyławiam je po minucie obwarzania. 
Obwarzanki, 10

Gotową blaszkę z obwarzankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Obwarzanki piecz około 20 minut. Upieczone obwarzanki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i umieścić w piecu drugą turę obwarzanków.
Obwarzanki, 11

Obwarzanki są po upieczeniu mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Można je jeść same lub z masłem, czy też z ulubioną pastą domową. Po przestudzeniu śmiało mogą zastępować pieczywo. Możesz z nich zrobić ulubione kanapki. 

Do posypania obwarzanków przed pieczeniem najczęściej używa się maku, sezamu i czarnuszki. Bardzo ciekawie wygląda obwarzanek obsypany pół na pół jasnym i ciemnym sezamem. Obwarzanki można też przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, podsmażoną cebulką lub też tartym serem typu parmezan. 

Obwarzanki, 12

Obwarzanki, 13

Na koniec dodam jeszcze po wkrótce czym różnią się między sobą obwarzanki, bajgle i precle:

Obwarzanek - Przed złączeniem ze sobą obu końców ciasta, wałek jest dodatkowo kilka razy skręcany. Otwór w obwarzanku powinien być większy, niż otwór w bajglu (Tak - moje obwarzanki mają podobny otwór, co bajgle. Takie obwarzanki lubię, ale możesz śmiało poszerzyć otwór przed obwarzeniem obwarzanków we wrzątku). Obwarzanki obwarza się we wrzątku bez słodu. 

Bajgle - Przed złączeniem ze sobą obu końców ciasta, wałek nie jest skręcany. Otwór w bajglu ma być mały. Bajgle można poddawać obwarzaniu we wrzątku z dodatkiem syropu słodowego. 

Precle - Nie są środku miękkie, tak jak obwarzanki i bajgle. Są dość suche i twarde. Ciasto zwija się trochę bardziej "fantazyjnie" a sam wałek ciasta jest dość cienki. Precle są po upieczeniu ciemno brązowe, ponieważ przed pieczeniem macza się je w roztworze z wody i odrobiny sody kaustycznej (wodorotlenek sodu - substancja silnie żrąca, dlatego też trzeba wiedzieć ile jej dodać i jakie warunki bezpieczeństwa zachować podczas jej stosowania). W warunkach domowych używa się jednak wyłącznie sody oczyszczonej, która nie daje jednak tak wyraźnego efektu jak soda kaustyczna. 

Skoro wiesz jak zrobić już obwarzanki to co powiesz na pyszną, domową chałkę? Sprawdź chałka przepis. Gorąco polecam.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (630 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Obwarzanki

Domowe obwarzanki różnią się od tych, które sprzedawane są w sklepach w formie "naszyjnika" na sznurku. Te sklepowe obwarzanki są twarde zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Obwarzanki sprzedawane na odpustach są już pieczone na świeżo i są znacznie lepsze i świeższe. Najbardziej oryginalne są obwarzanki krakowskie. Zawsze skręca się wałek ciasta a następnie poddaje go obwarzeniu, czyli sparzeniu we wrzątku. Przed pieczeniem obwarzanki warto posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać różnymi dodatkami. Do wyboru mamy sezam jasny lub ciemny, mak, czarnuszkę, oraz ulubione dodatki  w postaci mieszanek przypraw, cebulki, czy też nawet tartego sera. Zapraszam też po przepis na coś równie pysznego, czyli tosty francuskie na słodko i na słono. 

Obwarzanek przepis

Mój przepis na obwarzanki jest sprawdzony i według mnie super prosty. Idealny obwarzanek powinien być mięciutki w środku. Skórka powinna być twardawa, lekko krucha. Bajgle to również krakowski wyrób. Są różnice między bajglem a obwarzankiem. Oba szykujemy z ciasta z dodatkiem drożdży i oba poddajemy obwarzeniu. Jednak wałek ciasta pod bajgle nie powinien być skręcony a tylko oba końce wałka łączone idealnie. Bajgle powinny mieć też mniejszą dziurkę na środku, zaś obwarzanki powinny być troszkę bardziej rozciągnięte, zatem wałek cieńszy i większa dziurkę w środku. Tego jednak sama nie do końca przestrzegam. Lubię takie bardziej puszyste obwarzanki, ponieważ robi się z nich fantastyczne kanapki. Dodatkowo bajgle bardzo często poddaje się obwarzeniu w wodzie z dodatkiem syropu słodowego. 

Obwarzanki przepisy

Obwarzanki robię raczej wszędzie podobnie. W składnikach powinna być mieszanka mleka z wodą, mąka pszenna jasna oraz świeże drożdże i prawdziwe masło. Mój obwarzanki przepis jest dopracowany, ponieważ robię je dość często z różnymi posypkami. Według mnie zawsze warto dodać do ciasta trochę soli, mimo, że wiele osób tego nie robi. Przy okazji wspomnę może jeszcze o preclach, które to już łatwiej odróżnić od obwarzanka oraz bajgla. Są one bowiem twarde a do wody w której obgotowuje się surowe precle dodajemy sodę. Dzięki temu precle podczas pieczenia mają brązową skórkę. Chociaż z dodatkiem sody nie jest to efekt spektakularny i lepiej jest użyć sody kaustycznej (bardzo trudny składnik do użycia w kuchni). Obwarzanki kcal - proszę zerknąć przy opisie przepisu. Gorąco zachęcam też do sprawdzenia innych mich przepisów. Bardzo dobre są bułki drożdżowe na słodko. A na kanapki najlepsze będą klasyczne domowe bułki na drożdżach. Z przepisów super na śniadanie polecam też placki ziemniaczane.. coś pysznego!