Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tosty francuskie

Tosty francuskie

Zapraszam po dwa przepisy w jednym. Tosty francuskie na słodko oraz na słono. Zainspiruj się i zobacz jak zrobić idealne tosty francuskie na kilka sposobów. Pysznie i kolorowo a jednocześnie prosto i szybko!

- super pomysł na pyszne śniadanie
- dużo porad oraz propozycji podania
- tosty francuskie na słono i na słodko

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia tostów: 20 minut
Liczba porcji: po 7 tostów w obu wersjach

Kaloryczność kcal: 120 w 1 toście francuskim na słodko
Dieta: wegetariańska

Składniki na tosty francuskie na słodko

  • pół klasycznej bułki paryskiej lub chałki
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru wanilowego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia
  • dodatki: cynamon, owoce, słodki syrop..

Składniki na tosty francuskie na słono

  • pół klasycznej bułki paryskiej lub 7 kromek chleba tostowego
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • przyprawy: płaska łyżeczka ziół włoskich, po szczypcie soli i pieprzu
  • dodatki: jajko sadzone, bekon, świeże warzywa, plasterek żółtego sera..

Tosty francuskie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały do przepisu tostów francuskich na słodko z użyciem chałki (bez syropu i owoców). Kalorie policzyłam na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz siedem tostów na słodko. Tyle samo tostów wychodzi w wersji na słono. 

Domowe tosty francuskie to pyszny pomysł na weekendowe śniadanie oraz wspaniały podwieczorek w tygodniu. W wersji na słodko szykuję je albo z chałki albo z bułki paryskiej. Jeśli zaś tosty podaję na słono, sięgam po bułkę paryską lub też pieczywo tostowe. W pierwszej kolejności opiszę przepis na tosty francuskie na słodko.. Zaraz po wersji na słodko podam też wersję na słono. Zapraszam :)

Tosty francuskie, 1

Tosty francuskie, 2

Tosty francuskie na słodko

Aby zrobić tosty na słodko polecam sięgnąć albo po bułkę paryską, albo po dużą chałkę. Moje słodkie tosty zrobiłam z połówki chałki. Pół chałki pokroiłam na siedem kromek + słodka piętka :) Kromki nie powinny być grubsze niż na 1,5 cm. 

Tosty francuskie, 3

Do niskiej i szerokiej miski wbij dwa średniej wielkości jajka. Wlej też 1/3 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego (ryżowy, sojowy, kokosowy, migdałowy). Wsyp też łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią i całość dokładnie wymieszaj przy pomocy np. rózgi kuchennej. 
Tosty francuskie, 4

Zacznij już nagrzewać średniej wielkości patelnię. Wyłóż też na nią łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego (może być też zwykły olej roślinny do smażenia). 

Kromki chałki albo bułki paryskiej (można też użyć pieczywa tostowego) maczaj z obu stron w płynie z mleka i jajek.
Tosty francuskie, 5

Namoczone kromki kładź na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustaw średnią moc palnika. Tosty na słodko podsmażaj z obu stron na rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli tosty podpiekają się za szybko, to zmniejsz moc palnika. 

W ten sposób usmaż wszystkie tosty francuskie na słodko. W razie potrzeby dokładaj na patelnię tłuszcz. Do usmażenia wszystkich tostów zużyłam dwie łyżki masła klarowanego. 
Tosty francuskie, 6

Gotowe tosty na słodko można podać na wiele sposobów. Takie tosty najlepiej smakują podane na ciepło. Można je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem. Polecam też podać je z ulubionymi owocami lub dżemem, albo też polać syropem klonowym lub też płynnym miodem. 
Tosty francuskie, 7

Tosty francuskie, 8

Tosty francuskie na słono

Aby zrobić tosty na słono polecam sięgnąć albo po bułkę paryską, albo po ulubione pieczywo tostowe. Moje słone tosty zrobiłam z połówki klasycznej bułki paryskiej. Pół bułki pokroiłam na siedem kromek + mała piętka. Kromki nie powinny być grubsze niż na 1,2 cm. 

Tosty francuskie, 9

Do niskiej i szerokiej miski wbij dwa średniej wielkości jajka. Wlej też 1/3 szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego (ryżowy, sojowy, kokosowy, migdałowy). Wsyp też łyżeczkę mieszanki ziół prowansalskich lub włoskich, oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dodaj też łyżkę siekanej natki pietruszki. Może być też siekany szczypiorek, koperek lub kolendra. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy np. rózgi kuchennej. 

Porada: Do płynu z jajek i mleka możesz też dodać szczyptę słodkiej lub ostrej papryki oraz mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. 
Tosty francuskie, 10

Zacznij już nagrzewać średniej wielkości patelnię. Wyłóż też na nią łyżeczkę oleju roślinnego do smażenia lub też masła klarowanego.

Kromki bułki paryskiej lub pieczywa tostowego maczaj z obu stron w płynie z mleka i jajek.

Tosty francuskie, 11

Namoczone kromki kładź na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Ustaw średnią moc palnika. Tosty na słono podsmażaj z obu stron na rumiano. Jedna strona powinna się smażyć nie krócej niż minutę. Jeśli tosty podpiekają się za szybko, to zmniejsz moc palnika. 

W ten sposób usmaż wszystkie tosty francuskie na słono. W razie potrzeby dokładaj na patelnię tłuszcz. Do usmażenia wszystkich tostów zużyłam dwie łyżki masła klarowanego. 

Tosty francuskie, 12

Gotowe tosty na słono można podać na wiele sposobów. Takie tosty najlepiej smakują podane na ciepło. Bardzo dobre są maczane w ketchupie lub sosie czosnkowym. Tosty można też podać ze świeżymi warzywami lub ulubioną sałatką. Fantastycznie smakuję też podane z jajkiem sadzonym lub podpieczonym bekonem.

Zapraszam po przepis na jajko sadzone oraz sos czosnkowy
Tosty francuskie, 13

Tosty francuskie, 14

Jakie są Twoje ulubione tosty francuskie? 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (531 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tosty francuskie

Tosty francuskie, jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Francji. Kiedyś kawałki pieczywa maczane były wyłącznie w mleku. Takie dodatki jak jajko i przyprawy pojawiły się już później. Łatwo się domyśleć, że tosty szykowane były z pieczywa, czy też bułki, która już nie była taka świeża. Po namoczeniu w mleku i usmażeniu smakowała już znacznie lepiej niż sucha kromka. Jeśli robię tylko tosty, to używam czerstwych kromek chleba lub też pieczywa tostowego i umieszczam na sucho w tosterze. Chrupiące tosty smaruję jeszcze gorące masłem i kładę dodatki w postaci plasterka żółtego sera, czy szynki. Tosty francuskie to już zdecydowanie tosty maczane w mieszance z jajka i mleka i smażone na patelni. Zapraszam też po super przekąskę, czyli koreczki! Zobacz tez przepis na wersję po staremu, czyli chleb w jajku

Tosty francuskie na słodko

Można zrobić tosty francuskie przepis na słodko oraz na słono. Kiedyś szykowałam tosty francuskie wyłącznie na słono. Zauważyłam jednak, że większość osób jakie znam, woli tosty francuskie na słodko. Zaczęłam zatem robić na zmianę tosty francuskie na słodko i na słono. Na słodko cudownie wychodzą tosty francuskie z chałki, które smażę na maśle klarowanym lub na oleju kokosowym. To jest wspaniały przepis na tosty francuskie. Dodaję do nich różne pyszności w postaci cukru z prawdziwą wanilią, dżemu, świeżych owoców, miodu, czy też syropu. 

Tosty francuskie na słono

Skoro najpyszniejsze tosty francuskie na słodko wychodzą z chałki, to z czego w takim razie i jak zrobić tosty francuskie na słono? Zawsze super sprawdza mi się bułka paryska. Bardzo dobre będzie też klasyczne pieczywo tostowe. Można aktualnie zakupić nawet bezglutenowe pieczywo tostowe do tostów francuskich. Zapraszam zatem na przepis na tosty francuskie w wersji na słodko i na słono. Koniecznie zobacz też jak zrobić przepis na gofry, które zawsze wychodzą. Moje pancakes też są rewelacyjne i gorąco polecam je na śniadanie weekendowe. Zobacz też jak zrobić najlepsze ciasto na naleśniki