Mocno kruche świąteczne ciasteczka Lubicie kruche ciasteczka? My uwielbiamy. Przygotowuję je zarówno do codziennej kawy, jak i na święta. Przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka jest naprawdę prosty i zawsze w ich przygotowaniu pomagają mi moje kochane maluchy. Tym razem małym pomocnikiem był mój synek 🙂 Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie ciasteczek 😉
Kruchość ciasteczka zawdzięczają przygotowaniu ich na mące krupczatce. Oczywiście jeśli jej nie macie możecie też użyć zwykłej pszennej mąki, ale wówczas będą odrobinę mniej kruche.
Takie ciasteczka można wzbogacać o najróżniejsze dodatki smakowe, jak: cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy, cynamon lub skórkę startą z pomarańczy lub cytryny. Każdy dodatek lekko zmienia ich smak. Warto tu eksperymentować.
Mocno kruche ciasteczka, to nie tylko jedne z naszych ulubionych świątecznych ciasteczek, ale również doskonały słodki dodatek do popołudniowej kawy. Dziś delektowaliśmy się wraz z filiżanką pysznej kawy od Lovecoffee Ostatnio nabyłam tam 3 kawy i każda zachwyciła nas smakiem i aromatem. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Mojemu mężowi posmakowała kawa Costa Rica. Lekko pikantna o charakterystycznym dymnym aromacie z nutą orzechową z wyraźną kwasowością. Dominującym smakiem w Kostaryce jest gorzka czekolada smacznie połączona z prażonymi migdałami. Ja zachwyciłam się smakiem kawy Brasil Santos. Ma ona łagodny słodkawo-miodowym posmak. Pozbawiona jest nuty kwaskowatości. Bez względu na wybór są to kawy godne polecenia.
Dlatego zostawiam Wam kod rabatowy:
KAWYLC20 do wykorzystania w sklepie https://lovecoffee.pl/
Wystarczy go wpisać podczas zakupów w koszyku 🙂
A teraz czas na przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka.
Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ):
- 300 g mąki krupczatki (opcjonalnie można użyć zwykłej mąki pszennej)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka (użyłam jaj klasy M)
- mała szczypta soli
- ulubione dodatki do wyboru: pół małej łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, skórka starta z 1 cytryny lub z połowy pomarańczy lub duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników.
Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ulubione kształty.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce w lekkich odstępach.
Blaszkę wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do ładnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i grubości ciasteczek (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek).
Ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w puszce lub słoju.
Smacznego
O matko jakie pyszności
🙂
Przepis i kod już zapisany 🙂 Wykorzystam
Cieszę się 🙂
Jestem ciastko i kawo-holikiem więc to coś dla mnie 😀
😀