piernik
Boże Narodzenie Desery Przepisy Święta

Piernik wylewany

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości! W mojej rodzinie co roku pieczemy Piernik wylewany, który znika szybciej niż powstaje 😉 Dziś podzielę się z Wami tym mega prostym i szybkim przepisem. Piernik wylewany nie musi dojrzewać, dzięki czemu możemy go upiec nawet w ostatniej chwili. W sam raz na już i tak zabiegane święta. Kto się skusi? 😉

Składniki:

  • 400 g mąki
  • ½ kostki margaryny (+ 1 łyżka do wysmarowania blaszki)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 słoiczek dżemu lub powideł śliwkowych
  • 1 op. przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szkl. mleka
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

  • Margarynę, jajka i cukier ucieramy aż stworzą puszystą, bladą masę. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski razem z kakao, sodą i przyprawą do pierników.
  • Do masy maślanej dodajemy porcjami suche składniki (najlepiej na tym etapie użyć mieszadła przeznaczonego do wyrabiania cięższego ciasta). Ciągle miksując dolewamy mleko i dodajemy dżem. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy włoskie.
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej masłem. Piernik pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Piernik odstawiamy do przestygnięcia.
  • Kiedy piernik stygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W garnku umieszczamy trochę wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie na garnek stawiamy szklaną miskę. Ważnym jest by dno miski nie dotykało wody. Do miski wrzucamy naszą czekoladę, najlepiej posiekaną w mniejsze kawałki, wtedy szybciej się rozpuści, od czasu do czasu mieszamy.
  • Gdy czekolada będzie płynna ostrożnie zdejmujemy miskę z garnka. Piernik umieszczamy na kratce, a pod nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia, który wyłapie nadmiar czekolady. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła polewamy nią nasz piernik (opcjonalnie możemy też posypać go odrobią orzechów włoskich). Gotowe!
Drukuj przepis
piernik
piernik
piernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis