Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich i przyjaciół. Przepisów na nie przerobiłem w swoim życiu naprawdę sporo i chyba każdego roku robię je trochę inaczej. Ze względu na różnego rodzaju diety kombinuję również z nieklasycznymi wersjami. Dlatego też bardzo często pojawiają się u mnie bezglutenowe pierniczki, czy też takie pozbawione cukru albo wegańskie. Szukając opcji bez gluta, przerobiłem kilka rodzajów mąk: kokosową, migdałową, z topinamburu, ryżową i kasztanową, ale zdecydowanie te z mąki gryczanej najbardziej przypominają mi te klasyczne. Ciasto z tego przepisu się nie klei ani nie kruszy, jest plastyczne, łatwo się je formuje i – co więcej – pierniczki smakują prawie identycznie jak te na mące pszennej (pod warunkiem wybrania mąki białej z niepalonej gryki). Po upieczeniu ciastka są kruche, lecz nie twarde i z czasem powoli miękną. Dodatkowo można je długo przechowywać (oczywiście, jeśli zdołacie się im oprzeć). Według mnie to przepis na bezglutenowe pierniczki idealne! W składnikach zachęcam do skorzystania z cukru kokosowego, który nada ciasteczkom cudownego karmelowego smaku, a w dodatku jest znacznie zdrowszy, jednak z powodzeniem możecie go zamienić na cukier trzcinowy albo erytrytol czy ksylitol. W wersji wegańskiej, zamiast miodu, możecie wybrać syrop z daktyli lub z agawy, masło zastąpić można z powodzeniem olejem kokosowym, a zamiast jajka wymieszać łyżkę mielonego lnu z 50 ml wrzątku. Tym sposobem możecie stworzyć idealne dla Was pierniczki z mąki gryczanej, które spełnią Wasze wymagania, co do zdrowszych wypieków zgodnych z przekonaniami o żywieniu. Jak widać nawet w Święta, nie trzeba z niczego rezygnować. 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a ja tymczasem sięgam po kolejnego bezglutenowego pierniczka. Z kubkiem herbaty smakują wyjątkowo dobrze!
SKŁADNIKI
- 500 g białej mąki gryczanej (+ do podsypywania)
- 150 g masła
- 150 g miodu (użyłem gryczanego)
- 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Masło, miód oraz cukier przełóż do rondelka i gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszankę całkowicie wystudź.
- Wszystkie składniki suche połącz ze sobą, wlej przestudzoną masę i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż stanie się jednolite.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2-3 mm i wycinaj z niego pierniczki. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 centymetrowe przerwy. Piecz przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Studź na kratce. Upieczone pierniczki możesz przechowywać przez kilka tygodni w puszce lub zamykanym pojemniczku.
10 komentarzy
Perfekcyjne – jak zawsze 🙂 Jaka szkoda, że nie mogę cukru ani miodu 🙁 Gdzie można kupić takie fantastyczne pieczątki? Rewelacyjne!
Dziękuję bardzo! 🙂 Zawsze można pokombinować z ksylitole, erytrytolem czy innymi zamiennikami 😉 Udało mi się zdobyć je w Empiku <3
Jakiś koszmar🤦 To się kruszy,jak kruszonka,a nie jak ciasto na pierniczki.🤷
Ja też bez miodu i cukru ale wypraktykowałam zamienniki. Melasa z morwy i ksylitol powinny się sprawdzić 🙂
Właśnie też wydaje mi się, że melasa z morwy lub karobu to dobry pomysł, ale w sumie nie wiem, jakie są wtedy dokładne zalecenia w diecie.
Jakiś koszmar🤦Ciasto się kruszy.Kruszonkę z tego chyba tylko da się zrobić.🤷
Cześć Magda! Bardzo mi przykro, że pierniczki Tobie nie wyszły. Jednakże sam dokładam wszelkich starań, aby przepisy były sprawdzone i się udawały. Jeśli postępowałaś według instrukcji i proporcji, ciasto nie powinno się kruszyć. Oczywiście mąka gryczana nie zawiera glutenu, więc z ciastem nie będzie się pracowało tak samo, jak z tym z mąki pszennej — jest mniej elastyczne i bardziej kruche, ale na pewno nie powinno ono przypominać kruszonki. Korzystam z tej mąki przy wielu przepisach i uważam, że to jeden z najlepszych bezglutenowych zamienników. Z mąki ryżowej albo kukurydzianej faktycznie byłby dramat, ale gryczana zdecydowanie się sprawdza i nie powinien to być wspomniany koszmar. Po dodaniu mokrych składników do mąki i porządnym zagnieceniu ciasto jest maziste i dość kruche. Dlatego zostawiamy je na jakiś czas do odpoczęcia w lodówce. Potem staje się naprawdę plastyczne i przyjemnie się z nim pracuje. Ja wycinałem z niej skomplikowane kształty, jak możesz zauważyć na zdjęciach i nie miałem żadnych problemów. Jeśli jednak ciasto nie współpracowało, to zwróć, proszę uwagę na użytą mąkę — musi być ona z białej (niepalonej gryki). Jeśli użyłaś mąki z gryki palonej (brązowej), to faktycznie efekt mógł być taki, jaki piszesz, bo jest ona znacznie bardziej sucha i nie wiąże ciasta, jak powinna.
Dzięki za rady. Doceniam. Mąka była biała,ale problemami mogło być to,że za krótko trzymałam w lodówce. Włożyłam je ponownie,do zamrażarki na godzinę i było już lepiej. Nie mniej jednak dodałam potem trochę wody i innej mąki,by rozwałkować. Trochę się nakombinowalam,choć efekt bardzo zadowalający. Smakują czadowo!
Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Przepis genialny! Są lepsze niż tradycyjne!
Bardzo mi miło czytać takie słowo i niesamowicie cieszę się, że pierniczki smakowały 🙂