Kontynuujemy temat Halloween. Chyba nic tak nie pasuje kulinarnie do strasznego stołu jak deviled eggs! Deviled eggs to nic innego jak jajka ugotowane na twardo, nadziane masą z żółtek i innych dodatków. Tutaj oczywiście pojawia się ich nieco bardziej halloweenowa odsłona 🙂 Dzięki barwnikom i kilku sztuczkom nasze jajka wyglądają jak pokryte pajęczyną! Są proste w wykonaniu, do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Deviled eggs polecają się na Halloween!
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 musztardy
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sól, pieprz
- barwniki spożywcze (zielony, czarny, niebieski)
Sposób wykonania:
- Jajka opukujemy lekko łyżką tak, by nadtłuc skorupkę. Wkładamy je do woreczka strunowego, następnie dodajemy barwnik, u mnie czarny i odrobina niebieskiego. Zamykamy woreczek i dokładnie rozprowadzamy barwnik tak, by skorupki były nim całkowicie pokryte. Odstawiamy na przynajmniej 2-3h do lodówki, najlepiej na noc (im dłużej, tym bardziej intensywny będzie efekt).
- Wyjmujemy jajka z lodówki i przemywamy je wodą. Następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż. Żółtka przekładamy do miseczki, białka odkładamy na bok.
- Do miseczki z żółtkami dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku oraz odrobinę zielonego barwnika. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Świetnie sprawdzi się tu rozdrabniacz elektryczny.
- Białka jaj układamy na talerzu. Gotową masę z żółtek przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdy. Masę wyciskamy do każdego z białek. Jajka dekorujemy odrobiną czarnego sezamu. Gotowe!