Polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym

4.6/5 (40 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

Polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym

Szukasz pomysłu na obiad na pierwszy, czy drugi dzień świąt? A może spodziewasz się po prostu gości czy szukasz inspiracji na wykwintny obiad weekendowy? Przychodzę Ci z pomocą! Polecam rozpływające się w ustach polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym.

To naprawdę prosty przepis na polędwiczki w sosie, który nie wymaga jakichś większych umiejętności kulinarnych. Do tego przepisu użyłam musztardy miodowej, która genialnie podkreśliła smak polędwiczek. Jeżeli chodzi o grzyby proponuję użyć głównie suszonych grzybów jak np. podgrzybki czy borowiki, a dodatkowo można pokroić świeże np. kurki czy w ostateczności ogólnodostępne pieczarki.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. pieczonym ziemniakami i surówką np. z czerwonej kapusty.

Moje polędwiczki przygotowałam w głębokiej patelni z powłoką nieprzywierającą, (o średnicy 24 cm) Carl Schmidt Sohn K2 ze sklepu Cookin.pl. Od niedawna posiadam sporo naczyń kuchennych z linii Carl Schmidt Sohn i jestem z nich niesamowicie zadowolona. Co ciekawe, marka ta powstała w 1829 roku w Solingen w Niemczech, kiedy kowal Carl Schmidt i jego syn zaczęli wytwarzać miecze. Jest to dziedzictwo mistrzowskiego rzemiosła, wieloletniego doświadczenia i tradycyjnego kunsztu, które tworzy dziś fundament profesjonalnych noży kuchennych, sztućców, nożyczek, akcesoriów i naczyń kuchennych.

Produkty z linii Carl Schmidt Sohn są stworzone dla osób, które cenią sobie doskonałą jakość, funkcjonalność i ciekawe wzornictwo. Warto dodać, że są wykonane z całkowicie bezpiecznych dla zdrowia materiałów, 100 % wolne do PFOA i innych chemikaliów, zaś aluminium użyte do ich produkcji jest typu food safe.

Ta głęboka patelnia K2 Carl Schmidt Sohn wykonana jest z wysokiej jakości odlewanego aluminium oraz niemieckiej 3 – warstwowej powłoki nieprzywierającej Greblon, co wpływa na równomierne, niskotłuszczowe smażenie lub duszenie z maksymalną retencją ciepła, bez obawy przypalenia. Ma świetną, ergonomiczną rączkę, która jest wykonana z nienagrzewającego się tworzywa sztucznego, co bardzo ułatwia jej podnoszenie, przenoszenie bez użycia rękawicy kuchennej. Można ją również stosować w piekarniku do 180oC, a także myć w zmywarce (pod warunkiem używania programów o obniżonej temperaturze).

Jeżeli szukasz pomysłu co kupić pod choinkę swoim bliskim np. rodzicom pod choinkę, a chcesz żeby prezent był naprawdę praktyczny i uniwersalny to polecam zajrzeć na stronę Cookin.pl, gdzie znajduje się kategoria – Gwarancja dostawy przed Świętami. Jestem pewna, że ten porządny prezent się spodoba i będzie służył przez wiele wiele lat.

Z kodem pycha25 możecie kupić naczynia z linii Carl Schmidt Sohn i CS Kochsysteme – 25% taniej (klik)!

Przepis na: Polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550 g)
  • szczypta przyprawy do mięs
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 200 g kurek lub w ostateczności pieczarek
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Wyślij emailem

Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowo-musztardowym?


Krok 1

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20-30 minut.

Polędwiczkę należy umyć, usunąć ewentualne błonki i pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Posyp przyprawą do mięs oraz świeżo zmielonym pieprzem i przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na małym ogniu przez około 10 minut.  


Krok 2

Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki oraz kurki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Zawartość patelni podlej 100 ml wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Namoczone suszone grzyby odcedź i dodaj do mięsa. Do większego kubka lub miseczki odlej przynajmniej 50 ml wody, w której były moczone grzyby, wlej śmietankę (w temp. pokojowej), a także 1 łyżeczkę mąki. Całość wymieszaj i dodaj do mięsa. Po tym czasie dodaj musztardę, posiekany koperek i duś pod przykryciem przez około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie dopraw do smaku solą, pieprzem.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ugotowanymi lub pieczonym ziemniakami i surówką np. z czerwonej kapusty.


Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 40

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
4 lat temu

Idealny obiad na jakies rodzinne uroczystosci 😀 robiłam ostatnio z suszonymi borowikami – pycha!