Ciasto ajerkoniakowe

Sezon na świąteczne wypieki uważam za oficjalnie otwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca.

Ciasto ajerkoniakowa

Ciasto ajerkoniakowe

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 375 ml mleka
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 100 ml wódki
  • 250 g mleka w proszku
  • 3 łyżki żelatyny

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 utrwalacz do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
Wymiary formy 30 cm x 25 cm

Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. 

Dokładnie w taki sam sposób przygotowujemy biszkopt czekoladowy, czekoladę dodajemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Z wystudzonego biszkoptu wycinamy małym kieliszkiem dziurki.

Następnie zabieramy się z masę. Podgrzewamy 300 ml mleka. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, a później dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę podgrzewamy, cały czas energicznie mieszając żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. 

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (1/4 szklanki) i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Później stopniowo dodajemy budyń i mleko w proszku. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy stopniowo wódkę i cały czas ucieramy masę. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze wzszsytko mieszamy.

Kremówkę ubijamy pod koniec dodając utrwalacz do śmietany i cukier puder.

Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozpoczynamy składanie ciasta. Jasny biszkopt pokrywamy połową tężejącej masy, następnie układamy biszkopt czekoladowy z dziurami, który przykrywamy resztą masy. Następnie na masie układamy kółeczka z czekoladowego biszkoptu, które przykładamy bitą śmietaną. Na koniec całość dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia.

Smacznego 😉

Ciasto ajerkoniakowa

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.