Piernikowe biscotti


Włoskie ciasteczka biscotti wypiekane dwukrotnie w świątecznej aromatycznej wersji, cudnie pachnące cynamonem i innymi korzennymi przyprawami dodawanymi do pierniczków. Doskonała propozycja na domowej roboty jadalny prezent świąteczny.



Składniki:
duże jajko
250 g mąki pszennej
100 g cukru
40 g masła
2 łyżki miodu
2-3  łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady
4 łyżki śmietany 30 %


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • W misce wymieszać jajko, cukier i miód. W innym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
  • Dodać suche składniki do mokrych i zagnieść całość, na końcu dodając masło.
  • Z ciasta uformować podłużny wałek, przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. 
  • Po wyjęciu poczekać aż ciasto przestygnie i pokroić lekko po przekątnej na kromki o grubości około 1-1,5 cm. Ułożyć je na blaszce.
  • Temperaturę obniżyć do 160 stopni, wstawić  biscotti i piec około 8 minut, przewrócić je na druga stronę i  piec kolejne 8 minut.
  • W międzyczasie przygotować polewę: śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  • Wystudzić ciasteczka na kratce i udekorować polewą. 
  • Przechowywać w szczelnym pojemniku.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne