listopada 24, 2019

Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie

potrawka z indyka
Potrawka z indyka z marchewką w śmietankowym, kremowym sosie z dodatkiem koperku to kwintesencja domowego, rodzinnego gotowania. Z dodatkiem ryżu, kaszy albo ziemniaków może wejść do klasyków codziennej kuchni. Proste danie, wymagające podstawowych składników, proste i dość szybie w wykonaniu bo indyk nie potrzebuje tak dużo czasu jak wołowina czy wieprzowina.


  Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie


Składniki:
2 cebule

2 marchewki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 kg indyka
2 listki laurowe
1 ziarna ziela angielskiego
2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebule posiekać drobno, marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać marchewkę, smażyć 10 minut.
W międzyczasie pokroić w większą kostkę indyka, posolić i popieprzyć.
Warzywa przełożyć do garnka.
Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać indyka i smażyć mieszając co jakiś czas aż się zarumieni, przełożyć do warzyw.
Warzywa i indyka zalać wodą (tak by wystawała ponad), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować całość 40 minut.
Do mniejszego garnka albo miski odlać kilka łyżek sosu z gotowania, dodać serki i zmieszać tak, żeby nie było grudek ( można zmiksować ręcznym blenderem) dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do garnka.
Gotować chwilę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i koperek, zamieszać.
Podawać z ryżem albo kaszą.
potrawka z indyka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger