listopada 12, 2019

Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru

sok burak jabłko marchew imbir cytrynya

Jesienią, kiedy zarazki i bakterie krążą w powietrzu przyda się każda porcja witamin, żeby wzmocnić organizm. Ciężko jednak zjeść kilogram warzyw i owoców, ale można zrobić z nich sok. Burak, marchewka, jabłko dla słodkości, imbir dla ostrości i cytryna żeby lekko zakwasić. To prawdziwa bomba witaminowa i odpornościowa. Ja warzywa przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową ale można też użyć sokowirówki. Na zdrowie.



sok burak jabłko marchew imbir cytrynya

Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru
2 buraki
4 marchewki
4 jabłka
kawałek imbiru ( 3 cm)
łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie - szczypta pieprzu cayenne

Marchewki, jabłka, buraki i imbir umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę albo wyciskarkę wolnoobrotową. Dodać sok z cytryny, wymieszać. 
Sok jest ostry dzięki imbirowi ale można jeszcze opcjonalnie dodać szczyptę pieprzy cayenne.

sok burak jabłko marchew

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger