Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym

Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie


Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny, które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną.

Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny

  • 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren gorczycy
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 cytryny
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1 szklanka dobrej oliwy z oliwek extra virgin

Śledzie płuczemy, oczyścimy i przez ok. 3 godz. moczymy w wodzie mineralnej lub mleku. Płyn zmieniamy  co godzinę. Następnie wymoczone filety kroimy na 4 lub 5 części i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach.

Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły.

Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem.

Może się przydać na święta: Śledzie z żurawiną, Krokiety orzechowe, Wigilijne kotleciki z suszonych grzybów, Kandyzowana skórka pomarańczowa (domowa), Domowa przyprawa do piernika, Świąteczne pierniczki, Żytnie pierniki według przedwojennej receptury

Komentarze